08:32 / 31.07.2020.

Autor: Hina

Zbog socijalne distance broj oboljelih od gripe nikad niži

Ilustracija (foto: Pixabay)

Ilustracija (foto: Pixabay)

Foto: - / -

Broj zaraza koje od početka karantene na mjesečnoj bazi prijavljuje ministarstvo zdravstva pao je za 90%, s prosječno oko 290.000 slučajeva mjesečno na 23.000.
Zbog globalnih pravila fizičkog distanciranja uvedenih zbog koronavirusa, stope oboljelih od gripe rekordno su niske, pokazuju rani podaci, signalizirajući da mjere imaju neviđen utjecaj na druge zarazne bolesti.

U Hrvatskoj jedna osoba preminula, 67 novooboljelih
Sve o koronavirusu pročitajte na www.hrt.hr/koronavirus.

U Kini, gdje su započele najranije mjere karantene, nova izvješća o zarazama uključujući zaušnjake, ospice i spolno prenosive bolesti govore o značajnom padu, pri čemu je broj zaraženih gripom doživio najoštriji pad.

Broj zaraza koje od početka karantene na mjesečnoj bazi prijavljuje ministarstvo zdravstva pao je za 90%, s prosječno oko 290.000 slučajeva mjesečno na 23.000.

Kanadski sustav za nadzor gripe također je prijavio "izuzetno niske razine" gripe, kao i druge države koje na tjednoj bazi prijavljuju podatke, uključujući Britaniju i Australiju.

U svome posljednjem tjednom izvješću, južnokorejski portal za zarazne bolesti prijavio je smanjenje od 83 posto u odnosu na prošlu godinu.

- Imamo najnižu stopu ikad drugih viralnih zaraza za ovo doba godine, rekao j Ben Marais, stručnjak za zarazne bolesti sa sveučilišta u Sydneyju i liječnik na dječjem odjelu bolnice Westmead.

- Obično imamo odjele pune djece s poteškoćama u disanju u ovo vrijeme godine, tijekom zime... no ove godine odjeli su uglavnom prazni, rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da globalno ima tri do pet milijuna teško oboljelih i do 500.000 umrlih od sezonske gripe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!