Zbog štrajka slovenske policije usporen teretni promet na Bregani i Maclju

19.11.2018.

12:31

Autor: I.H./Hina

default error photo
Više sindikata javnog sektora, među njima i jak sindikat zaposlenih u obrazovanju i znanosti, najavilo je za 5. prosinca početak štrajka ako vlada ne da prijedlog usklađivanja plaća bliži njihovim zahtjevima i željama.
Slovenski policijski sindikat od jutros je pooštrio bijeli štrajk koji je počeo u listopadu uvođenjem pojačanih kontrola na graničnim prijelazima Obrežje (Bregana) i Gruškovje (Macelj). Nezadovoljni su tijekom pregovora s vladom o povećanju plaća.

Kako su za televizijsku postaju POP-TV izjavili čelnici tog sindikata Radivoj Uroševič i Sebastjan Korošec, pojačane štrajkaške aktivnosti provode se tako što slovenska policija na ta dva prijelaza s Republikom Hrvatskom pojačano kontrolira teretna vozila, što znači da na obje strane prijelaza nastaju kolone.

Sindikat slovenskih policajaca nezadovoljan je negativnim stajalištima vlade da se njihove plaće usklade s plaćama državnih službenika sličnog ranga te tvrdi da je sadašnja vlada čak odustala od obećanja koja im je nakon štrajka u proljeće obećala prijašnja vlada, ocijenivši da je to za njih "neprihvatljivo".

U izjavi za POP-TV čelnici sindikata vladi su zaprijetili da bi štrajkaške aktivnosti na granici mogli proširiti i na druge prijelaze ako se zastoj u pregovorima nastavi. Ipak, nadaju se da će vlada već poslijepodne, kako je najavila, poslati kompromisni prijedlog o mogućem rastu njihovih plaća, nakon čega bi se pregovori mogli nastaviti, a pooštrene štrajkaške aktivnosti prekinuti.

"Vladini pregovarači do sada nas nisu shvaćali ozbiljno, ali rezervirali smo vrijeme za nove pregovore ako danas popodne dobijemo novi prijedlog", kazao je Uroševič.

Vlada premijera Marjana Šarca, koja je formirana prije više od dva mjeseca, susreće se na početku mandata s prijetnjom više sindikata javnog sektora da će stupiti u štrajk ako ne uskladi njihove plaće i one ne budu kao prije mjera štednje uvedenih 2012. Smatraju da završetak recesije i ubrzani rast BDP-a posljednjih godina to omogućuju.

Prema procjenama vlade, ukupni zahtjevi javnog sektora za povećanje plaća opteretili bi državni proračun za 970 milijuna eura godišnje, dok je vlada spremna da ukupna masa povećanja bude 234 milijuna eura.

Više sindikata javnog sektora, među njima i jak sindikat zaposlenih u obrazovanju i znanosti, najavilo je za 5. prosinca početak štrajka ako vlada ne da prijedlog usklađivanja plaća bliži njihovim zahtjevima i željama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!