17:44 / 04.05.2020.

Autor: Hina

Zbog ukidanja mjera u SAD-u se očekuje gotovo dvostruko više umrlih

REUTERS/Jonathan Ernst

REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: - / REUTERS

Zdravstveni stručnjaci su upozorili od moguće ponovne pojave virusa ako države požure s preranim pokretanjem svojih ugroženih ekonomija.
Po jednom od glavnih modela predviđanja širenja pandemije covida-19 u Sjedinjenim Državama u ponedjeljak je, zbog preranog izlaska iz izolacije u nekim dijelovima zemlje, znatno povećano očekivanje broja umrlih od te bolesti do 4. kolovoza, sa 72.000 na gotovo 135.000.

Po modelu Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja (IHME) u procjeni od 29. travnja predviđalo se 72.433 umrlih do 4. kolovoza. Taj je broj u ponedjeljak povećan na gotovo 135.000 umrlih, navodi institut u priopćenju. Do danas je službeno potvrđeno 68.000 umrlih od koronavirusa.

Nakon ovog povećanja model, koji su kritizirali kao preoptimističan, ulazi u rang procjena koje su iznijele druge ustanove. Neke su predviđale da će SAD već do početka lipnja prijeći 100.000 mrtvih.

Nova procjena uzima obzir ukidanje restrikcija na putovanje i okupljanje u nekim saveznim državama i pokretnost stanovnika primijećenu tijekom izolacije, a na temelju podataka dobivenih pomoću mobilnih aplikacija za navigaciju i drugih.

- Vidimo brojna žarišta na Srednjem zapadu, rekao je isti čas stručnjak u skupini, Ali Mokdad za CNN, prenosi AFP.

U internom dokumentu savezne administracije predviđa se također ponovni zamah pandemije sredinom svibnja i znatno povećanje dnevnog broja umrlih od covida-19 do 1. lipnja u odnosu na sadašnje razdoblje.

No Bijela kuća je rekla da to izvješće, koje je dobio New York Times, nije prošao provjere vladinih agencija. Dokument na temelju modela Centra za kontrolu i prevenciju bolesti predviđa da će od covida-10 krajem svibnja umirati 3000 Amerikanaca dnevno dok sada, po podacima agencije Reuters, dnevno umire oko 2000 ljudi. Po tim projekcijama će do kraja svibnja porasti i broj novozaraženih sa sadašnjih oko 25.000 dnevno na 200.000, prenosi list.

Na pitanje o izvješću koje je objavio New York Times glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere je rekao da  to "nije dokument Bijele kuće" te da nije iznesen "stručnoj skupini za koronavirus ili prošao provjeru saveznih agencija".

U SAD-u je covidom-19 do sada zaraženo 1,1 milijun Amerikanaca, po podacima agencije Reuters.


Počelo otvaranje u SAD-u

Ohio i druge savezne američke države počele su ublažavati mjere karantene po pitanju poslovanja iako je predsjednik Donald Trump obznanio da bi 100 tisuća Amerikanaca moglo umrijeti u pandemiji koja je također uništila američku ekonomiju.

U Ohiju je guverner Mike DeWine dopustio građevinskom i proizvodnom sektoru pokretanje te uredskim radnicima da se vrate na svoja radna mjesta. Maloprodaja i mnogi korisnički servisi trebali bi ponovno početi s radom 12. svibnja. Da bi ponovno počeli poslovati, poslodavci moraju udovoljiti uvjete koje je propisala država, a koji uključuju nošenje maski, poštivanje razdaljine od dva metra i dezinfekciju radnih mjesta. DeWine je pozvao da što je više moguće radnika radi od kuće.

Oko pola saveznih američkih država ukinulo je karantenu, barem djelomično, dok je broj novih slučajeva od zaraze Covidom-19 počeo opadati ili prestajati rasti u mnogim mjestima, iako u drugima zaraza i dalje nastavlja rasti.

Zdravstveni stručnjaci su upozorili od moguće ponovne pojave virusa ako države požure s preranim pokretanjem svojih ugroženih ekonomija, bez testiranja većeg broja ljudi i praćenja oboljelih.

Trump je rekao da bi broj smrtnih slučajeva od zaraze mogao premašiti prethodna nagađanja Bijele kuće.

- Izgubit ćemo između 75, 80 ili 100 tisuća ljudi. To je užasna stvar - rekao je Trump u nedjelju navečer na televiziji Fox News. Prošli petak predsjednik je rekao da se nada da će umrijeti manje od 100 Amerikanaca, a ranije taj tjedan govorio je o 70 do 80 tisuća smrtnih slučajeva.

Scott Gottlieb, bivši povjerenik Agencije za hranu i lijekove, rekao je da su rezultati borbe s koronavirusom "mješoviti" diljem zemlje. Rekao je da je oko 20 saveznih zemalja iskusilo rastući broj novih slučajeva uključujući Illinois, Indianu, Maryland, Sjevernu Karolinu, Tennessee, Teksas i Virginiju. Virginia je prijavila rekordan broj smrtnih slučajeva u nedjelju, na 660 slučajeva dodatnih 44.

- Očekivali smo da ćemo vidjeti opadanje po pitanju novih slučajeva i smrti diljem zemlje u ovom trenutku. No to ne vidimo - rekao je u CBS-ovoj debatnoj emisiji "Face the Nation".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!