Zdravstveno stanje pape emeritusa i dalje ozbiljno, ali stabilno

29.12.2022.

16:05

Autor: Hina/HRT/R.S.

Papa Benedikt XVI.

Papa Benedikt XVI.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Stanje bivšeg pape Benedikta i dalje je ozbiljno, ali stabilno, objavio je Vatikan i dodao da se noću dobro odmorio te da je lucidan i budan.

- Papa emeritus uspio je noću dobro se odmoriti, potpuno je lucidan i budan te je danas, iako je njegovo stanje i dalje ozbiljno, za sada stabilno, rekao je glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni.


- Papa Franjo ponovno poziva vjernike da mole za papu u miru i budu uz njega u ovim teškim satima, rekao je Bruni o 95. godišnjem bivšem poglavaru Katoličke crkve.


U izjavi, drugoj po redu otkako je papa Franjo u srijedu objavio da je njegov prethodnik vrlo bolestan, ne navode se nikakve pojedinosti o Benediktovu stanju.


Papa emeritus Benedikt XVI., pravim imenom Joseph Ratzinger, rođen u Bavarskoj i izabran je za Papu 2005., no odrekao se službe 2013. zbog narušena zdravlja te se povukao u samostan u Vatikanskim vrtovima.


Tom gestom, bez presedana u 700 godina, prvi njemački papa u modernoj povijesti otvorio je put svojim nasljednicima čija će snaga sve više slabiti.


Franjo (85) koji pati od bolova u koljenima, i sam je u nedavnoj izjavi takvu mogućnost ostavio otvorenom.


Papa u miru živio je relativno povučeno u vatikanskom samostanu od odreknuća no mjesecima se govorilo da je tjelesno vrlo slab i da jedva govori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!