Zelenski čelnicima NATO-a: Rusija želi diktirati svjetski poredak

29.06.2022.

14:15

Autor: Hina/HRT

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Yves Herman / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je u srijedu od čelnika NATO-a financijsku i oružanu pomoć kako bi se njegova zemlja suprotstavila Rusiji koja želi diktirati svjetski poredak.

Zelenski je u obraćanju video-vezom čelnicima država članica NATO-a koji su se okupili u Madridu posebno istaknuo potrebu za suvremenim topničkim sustavima.


- Da bismo prekinuli prevlast ruskog topništva, što je značajna prednost, potrebno nam je puno više ovih modernih sustava, modernog topništva, rekao je Zelenski. Dodao je da Ukrajini treba oko pet milijardi dolara mjesečno za obranu.


Zelenski je istaknuo da Rusija nije pokrenula rat samo da bi pokorila Ukrajinu nego da diktira uvjete u Europi i diktira budući svjetski poredak.


Upozorio je da bi sljedeće godine situacija mogla biti još gora ne samo za Ukrajinu ako njegova zemlja ne dobije odgovarajuću pomoć. Istaknuo je da se Rusija ne želi zaustaviti na osvajanju južne Ukrajine ili Donbasa, nego da želi ići dalje.


- Želi apsorbirati grad po grad u Europi, u zemljama koje Rusija smatra svojim vlasništvom, a ne neovisnim državama. Pitanje je tko je sljedeći - Moldavija, baltičke države, Poljska?, istaknuo je ukrajinski predsjednik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!