Zelenski čestitao Sunaku, Rusija ne vjeruje u poboljšanje odnosa

25.10.2022.

14:24

Autor: T.D./HRT/Hina

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Press / Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski čestitao je u utorak novom britanskom premijeru Rishiju Sunaku i rekao da je spreman jačati odnose Ukrajine i Britanije, dok su iz Moskve došle poruke da izbor novog premijera ne daje nadu u poboljšanje odnosa.

- Želim vam da uspješno premostite sve izazove s kojima su danas suočeni britansko društvo i čitav svijet. Spreman sam nastaviti zajedno jačati strateško ukrajinsko-britansko partnerstvo, rekao je Zelenski na Twitteru, upućujući čestitke Rishiju Sunaku.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je da izbor Sunaka za novog premijera ne daje razloga za nadu u pozitivan razvoj odnosa između Velike Britanije i Rusije.

- Ne, u ovom trenutku ne vidimo ni pretpostavke, ni temelj, niti nadu u to da će u našim odnosima biti bilo kakvih promjena nabolje u bliskoj budućnosti, rekao je Peskov.

Rishi Sunak u utorak je službeno postao novi britanski premijer pošto ga je kralj Charles imenovao na tu dužnost nakon što je prihvatio ostavku Liz Truss koja je provela na dužnosti samo 49 dana, najmanje u povijesti zemlje.

Novog čelnika konzervativaca Charles je pozvao da sastavi vladu na sastanku u Buckinghamskoj palači.

Sunak je među ostalim u svom govoru osudio užasan rat koji vodi Rusija u Ukrajini, dajući potporu Kijevu.

Kvalificirao je invaziju koju je pokrenula Rusija u veljači kao užasan rat koji se mora završiti uspjehom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!