Zelenski: Europa je jučer bila suočena s mogućom nuklearnom katastrofom

26.08.2022.

08:09

Autor: Sanja Gvozdanović/Vijesti/HRT

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Ukrainian Presidential Press Service / Handout via REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret o povećanju broja oružanih snaga za 137.000 vojnika. Nova naredba stupa na snagu 1. siječnja 2023. U Ukrajini i dalje opasna situacija oko nuklearne elektrane Zaporižja iako je nakon prekida normalizirana opskrba strujom.

Europa je jučer bila suočena s mogućom nuklearnom katastrofom, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon što je tijekom dana elektrana Zaporižja najmanje dva puta izgubila kontakt s opskrbom električnom energijom.


- Svijet mora shvatiti o kakvoj je prijetnji riječ: da se dizelski generatori nisu uključili, da automatizacija i osoblje naše elektrane nisu reagirali nakon prekida opskrbe strujom, sada bismo bili prisiljeni prevladavati posljedice nuklearne nesreće. Rusija je dovela Ukrajinu i sve Europljane na rub nuklearne katastrofe, rekao je Zelenski.


Ukrajinska državna energetska tvrtka Energoatom objavila je da je u jamama za pepeo u termoelektrani na ugljen u blizini nuklearke Zaporižja buknuo požar. Vatra je oštetila vodove koji povezuju nuklearnu elektranu s električnom mrežom.


- Ono što smo vidjeli danas još je jedan podsjetnik zašto je važno što prije poslati tehnički tim Međunarodne agencije za atomsku energiju u Zaporižja, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.


Kijev optužuje Moskvu da pokušava preusmjeriti struju iz okupirane nuklearne elektrane kako bi je spojila na svoju elektroenergetsku mrežu. Jučer su mediji izvijestili o nestanku struje u gradovima i selima u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom. Washington osuđuje pokušaj Moskve da preusmjeri energiju koju proizvodi elektrana Zaporižja.


- Nuklearna elektrana nikada ne bi trebala biti područje ratnog djelovanja. Kao što smo već rekli, Rusija bi trebala pristati na demilitarizaciju zone oko elektrane i treba dopustiti posjet Međunarodne agencije za atomsku energiju kako bi se provjerila sigurnost sustava, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.


Donji dom ruskog parlamenta na hitnoj je sjednici odobrio izjavu kojom poziva UN da zahtijeva od ukrajinskih vlasti da odmah prestanu granatirati nuklearnu elektranu Zaporižja.


- Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, sponzori terorizma, trebaju shvatiti da će se dogoditi najveća nuklearna katastrofa u 21. stoljeću ako ne prestanu opskrbljivati raketnim i topničkim oružjem ukrajinsku vojsku koja neodgovorno gađa nuklearna postrojenja, rekao je zastupnik Vjačeslav Makarov (Jedinstvena Rusija).


Ukrajinski i ruski dužnosnici međusobno se optužuju za granatiranje u blizini nuklearke Zaporižja. Ona je pod ruskom okupacijom od ožujka iako njome i dalje upravljaju ukrajinski tehničari Energoatoma.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!