Zelenski inzistira na sastanku s Putinom

22.03.2022.

07:15

Autor: M.Š./Hina/HRT

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Presidential Press Service/Handout / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski inzistirao je u ponedjeljak navečer na potrebi za sastankom "u bilo kojem obliku" sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom kako bi se "zaustavio rat" u Ukrajini.

- Vjerujem da je bez ovog sastanka nemoguće u potpunosti razumjeti na što su oni (Rusi) spremni kako bi zaustavili rat, rekao je Zelenski u razgovoru za Suspilne, ukrajinski regionalni državni medij.

Zelenski, koi je rekao da "bez pregovora rat neće biti zaustavljen", već je više puta pozivao na sastanak s Putinom, ali je u ponedjeljak bio posebno uporan.

Međutim, upozorio je da Ukrajina ne može "prihvatiti nikakav ultimatum Rusije".

Dosad je održano nekoliko razgovora licem u lice i putem video veze između ruskog i ukrajinskog izaslanstva od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

U intervjuu za Suspilne Zelenski je rekao da će svaki kompromis postignut u pregovorima s Rusijom biti stavljen na referendum u Ukrajini.

Osvrnuo se i na pitanje članstva Ukrajine u NATO-u.

- Svi smo to već shvatili. Ne primaju nas (u NATO), jer se one (zemlje članice) boje Rusije. To je sve. A mi se moramo smiriti i reći: 'Ok, (bit će potrebna) druga sigurnosna jamstva, kazao je.

- Postoje zemlje NATO-a koje žele biti jamci sigurnosti (Ukrajine)... koje su spremne učiniti sve što bi Savez morao učiniti da smo mi članica. I mislim da je to normalan kompromis, dodao je Zelenski.

Također je rekao kako vjeruje da je pitanje Krima, koji je Moskva anektirala 2014. i regije Donbasa na istoku Ukrajine, u kojoj su proruski separatisti proglasili dvije republike, "vrlo teška priča za sve".

- Da bismo pronašli izlaz, prvo moramo napraviti prvi korak prema sigurnosnim jamstvima i prekidu vatre, istaknuo je.

- Tijekom prvog sastanka s predsjednikom Rusije spreman sam pokrenuti ta pitanja, ona su relevantna, ona su važna za nas, zaključio je Zelenski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!