Zelenski pozvan na summit NATO-a u srpnju

04.04.2023.

20:30

Autor: HRT/Hina

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Alina Yarysh / REUTERS

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvan na predstojeći summit Saveza koji će se u srpnju održati u Vilniusu, glavnom gradu Litve.

Veselimo se susretu sa Zelenskim na našem summitu u srpnju u Vilniusu, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Stoltenberg je ponovio da NATO ostaje privržen svojoj politici otvorenih vrata i da je spreman pomagati Ukrajini koliko god bude trebalo.

- Saveznici su jasno rekli da ostajemo privrženi NATO-ovoj politici otvorenih vrata. Pozivamo Ukrajinu da nastavi s reformama, čak i u teškim vremenima. Razgovarali smo o važnosti protukorupcijskih mjera, vladavini prava i pravima manjina, rekao je Stoltenberg.

Snažna, neovisna Ukrajina od ključne je važnosti za stabilnost euroatlantskog prostora, istaknuo je glavni tajnik.

Ministar Kuleba je izjavio da bi članstvo Ukrajine u NATO- bilo u najboljem interesu za euroatlantsku sigurnost.

- Nema boljeg rješenja za osiguranje euroatlantske sigurnosti u cjelini od mogućeg članstva Ukrajine u NATO-u, rekao je Kuleba u sjedištu NATO-a po dolasku na sastanak s ministrima vanjskih poslova država članica Saveza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!