Zelenski pred grčkim parlamentom pozvao na još više sankcija protiv Rusije

07.04.2022.

16:42

Autor: V.K./Hina/HRT

Zelenski pred grčkim parlamentom

Zelenski pred grčkim parlamentom

Foto: Costas Baltas / REUTERS

Ukrajinski predsjednik pozvao je Europu da zauzme snažniji stav protiv Rusije u video obraćanju grčkom parlamentu u četvrtak u kojem je ponovio bojni poklič grčkih patriota u 19. stoljeću u crnomorskoj luci Odesa.

Volodimir Zelenski rekao je da je Mariupolj, druga luka na ukrajinskoj obali gdje žive tisuće etničkih Grka, "pretvorena u pepeo" od ruske invazije, te je pozvao na još humanitarne pomoći i napora da se evakuiraju ozlijeđeni.

- Ovo je pitanje europske časti, rekao je preko prevoditelja, a nakon govora su u atenskom parlamentu uslijedile ovacije.

Šestotjedni rat natjerao je četiri milijuna Ukrajinaca na bijeg iz zemlje, uništio je gradove i potaknuo niz zapadnjačkih restrikcija prema ruskim elitama i ekonomiji.

Rusija je zanijekala ciljanje civila i rekla da je Ukrajinu i njezine zapadnjačke pristaše zahvatila diskriminatorna antiruska paranoja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je vojsku u Ukrajinu kako bi izvršila "specijalnu vojnu operaciju" demilitarizacije i denacifikacije zemlje. Ukrajina i Zapad kažu da je Putin pokrenuo ničim izazvan rat agresije.

U četvrtak, Zelenski je rekao da se Moskva namjerno pokušava pobrinuti da Europljani ostanu bez povoljne energije, kako bi izazvali inflaciju i umjetno stvorili krizu sa zalihama hrane.

- Nijedna ruska banka nema pravo zaraditi novac u financijskom sustavu, rekao je Zelenski.

- Moraju biti blokirani - svi moraju biti blokirani, ne samo neki - dok traje nerazumni, brutalni rat - i nijedan ruski brod ne smije imati mogućnost ulaska u nijednu luku demokratskog svijeta, dodao je.

- Sloboda ili smrt, rekao je tijekom obraćanja, citirajući poklič grčkog revolucionarnog društva "Filiki Eteria", koje su osnovali trgovci u Odesi 1814. godine kako bi oslobodili Grčku od njezinih otomanskih vladara.

- Otvoreno vas pozivam da stvorite takvu uniju prijatelja koja će moći spasiti Ukrajince i Grke na jugu Ukrajine, dodao je, referirajući se na Mariupolj.

Grčka će zatražiti od Međunarodnog kaznenog suda da istraži navodne ratne zločine u Mariupolju, rekao je u četvrtak grčki ministar vanjskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!