Zelenski: Pregovori pozitivni, ali nećemo smanjivati obrambene napore

29.03.2022.

23:06

Autor: V.G./Hina/HRT

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da se signali s mirovnih pregovora s Rusijom mogu nazvati pozitivnim, ali je dodao da oni nisu ugušili eksplozije ruskih granata.

U kasnovečernjem obraćanju Zelenski je također izrazio oprez glede obećanja Rusije da će drastično smanjiti vojne operacije u nekim područjima i rekao da Ukrajina neće popuštati svoje obrambene napore.

Rusija i Ukrajina vodile su u ponedjeljak mirovne pregovore u Istanbulu. Zelenski je rekao da Kijev ne vidi razloga vjerovati riječima nekih ruskih predstavnika.

- Možemo reći da su signali koje dobivamo iz razgovora pozitivni, ali ne prigušuju eksplozije ruskih granata, rekao je, dodajući da Ukrajina može vjerovati samo konkretnom rezultatu razgovora.

Ranije tijekom dana Rusija je obećala smanjiti vojne operacije oko glavnog grada Kijeva i na sjeveru Ukrajine.

Zelenski je rekao da unatoč tom obećanju "situacija nije postala lakša ... ruska vojska još uvijek ima značajan potencijal za nastavak napada na našu državu. Stoga ne smanjujemo naše obrambene napore."

Zelenski je ponovio da bi bilo kakav mirovni sporazum morao uključiti odlazak ruskih snaga s ukrajinskog teritorija, te da ne može biti kompromisa o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Također je pozvao na strože sankcije Rusiji i odbacio ideju o ukidanju sadašnjih kaznenih mjera dok se rat ne završi i pravda ne izvrši.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!