18:11 / 02.04.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zelenski: Ruske snage ostavljaju minirana područja

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Piroschka Van De Wouw / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je ruske vojnike da namjerno miniraju područja na sjeveru Ukrajine dok se povlače ili ih potiskuju ukrajinske snage.

Ukrajina kaže da su njezine snage ponovno preuzele kontrolu nad više od 30 gradova i sela u kijevskoj regiji otkako je Rusija ovog tjedna objavila da će smanjiti svoje operacije oko glavnog grada kako bi se usredotočila na osvajanje istoka.

- Na sjeveru naše zemlje osvajači odlaze. To je sporo, ali primjetno. Na nekim mjestima ih izbacuju borbama. Drugdje sami napuštaju položaje, rekao je Zelenskij u video obraćanju objavljenom u subotu.

- Miniraju cijeli ovaj teritorij. Minirane su kuće, minirana je oprema, čak i trupla.

Rusko ministarstvo obrane nije odgovorilo na zahtjev za komentarom tih tvrdnji.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti navode.

U subotu je služba za hitne slučajeve poručila ljudima u novooslobođenim zonama kijevske regije da budu na oprezu, rekavši da je više od 1500 eksploziva pronađeno u jednom danu tijekom pretrage sela Dmitrivke, zapadno od glavnog grada.

Zelenski je rekao da su u tijeku napori na uklanjanju mina i osiguranju područja, ali je savjetovao stanovnicima koji su pobjegli da se za sada klone tih područja.

- Još uvijek je nemoguće vratiti se normalnom životu kakav je bio, rekao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin akciju koju je pokrenuo 24. veljače naziva "posebnom vojnom operacijom s ciljem demilitarizacije i denacifikacije" Ukrajine.

Ukrajina i njezini saveznici to nazivaju neutemeljenim izgovorom za agresivni rat.

Od invazije, više od 10 milijuna ljudi napustilo je svoje domove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!