15:31 / 29.03.2022.

Autor: HRT/HINA/AFP

Zelenski: "Ruski napadi na Mariupolj - zločin protiv čovječnosti"

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Ukrainian Presidential Press Service / REUTERS

"Ruski napadi na Mariupolj predstavljaju zločin protiv čovječnosti", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obraćajući se danskim zastupnicima u vrijeme novog kruga pregovora između Rusije i Ukrajine.

- To što ruske postrojbe čine u Mariupolju zločin je protiv čovječnosti koji se događa pred očima cijelog svijeta, rekao je Zelenski u obraćanju danskom parlamentu videovezom.

Rusku vojsku je optužio da namjerno bombardira civilna skloništa u tom gradu, dodavši da "vrlo dobro znaju da se ondje skrivaju žene, djeca i starci".

Danas ujutro ruska raketa pogodila je sjedište regionalnih vlasti u lučkom ukrajinskom gradu Mikolajivu, usmrtivši najmanje sedmero i ranivši 22 ljudi.

Zelenski je dodao da je osamnaestero ranjenih izvučeno iz ruševina koje i dalje pretražuju spasilačke službe. 

Mikolajiv se nalazi nedaleko od Odese.

Zelenski također ponavlja da u tom gradu nema vojnih ciljeva te da stanovnici Mikolajiva ne predstavljaju nikakvu opasnost za ruske vojnike.

Dansku i Europu pozvao je na obranu njihovih vrijednosti i rekao da nema zločina koji Rusi nisu počinili. Međunarodni kazneni sud u Den Haagu 3. ožujka, tjedan dana nakon izbijanja rata, pokrenuo je istragu o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!