15:21 / 10.04.2022.

Autor: HRT/Hina/V.G.

Zelenski traži od Njemačke pomoć i potporu u istrazi ratnih zločina

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je u nedjelju s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i od njega zatražio pomoć za Ukrajinu, uključujući i potporu u istrazi ratnih zločina.


Zelenski je na Twitteru objavio da je iskoristio telefonski razgovor kako bi od Scholza zatražio pomoć u lociranju osoba koje stoje iza ratnih zločina koje su u Ukrajini počinile ruske snage. Rekao je da su se složili da svi ratni zločinci moraju biti identificirani i kažnjeni.

- Razgovarali smo o proturuskim sankcijama, obrambenoj i financijskoj potpori za Ukrajinu, napisao je Zelenski, naglasivši svoje pokušaje da održi međunarodnu podršku za svoju zemlju, više od šest tjedana nakon početka ruske invazije.

Scholzova glasnogovornica poslije je rekla da je kancelar osudio "grozne zločine ruske vojske" u kijevskom predgrađu Buči i drugdje u zemlji. Scholz je također izrazio potpunu njemačku solidarnost i potporu Ukrajini.

Scholz se složio da je potrebno uložiti napore kako bi se pronašle osobe odgovorne za ratne zločine, rekla je glasnogovornica Christiane Hoffmann.

Ukrajinski veleposlanik u Berlinu u nedjelju je pozvao Scholza da posjeti Kijev nakon što su to već učinili neki europski čelnici.

Niz uglednika posjetio je Kijev u proteklih nekoliko dana u vrijeme kada su se borbe premjestile na istok zemlje, a među njima je i britanski premijer Boris Johnson koji je bez najave doputovao u Kijev u subotu.

Istog dana Kijev je posjetio i austrijski kancelar Karl Nehammer, samo dan nakon posjeta ključnih dužnosnika Europske unije.

Zelenski je rekao da je lobirao kod Scholza da zabrani uvoz ruske nafte.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!