Više od 60 Ukrajinaca i Amerikanaca oslobođeno u razmjeni zarobljenika

14.12.2022.

Zadnja izmjena 22:33

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT/V.G./Hina

Razmjena zarobljenika

Razmjena zarobljenika

Foto: Head of Ukraine's Presidential Office Andriy Yermak via Telegram / Reuters

I dok se u Bruxellesu i dalje pokušava pronaći rješenje za prekid rata, ukrajinske protuzračne snage uspjele su srušiti 13 ruskih bespilotnih letjelica iznad Kijeva. Ruski napadi bespilotnim letjelicama dogodili su se u trenutku dok Washington razmatra slanje najsuvremenijeg sustava protuzračne obrane.

Zelenskij se protivi ruskim sportašima na Olimpijskim igrama

Pregled zbivanja u Ukrajini

video thumb

Mir ranog jutro u glavnome gradu Ukrajine prekinula je sirena za uzbunu zbog napada iz zraka, slijedile su glasne eksplozije - samo središte Kijeva, Ševčenkivskij, zatresao se zbog odgovora protuzračna obrana koja je oborila 13 ruskih bespilotnih letjelica Šahed iranske proizvodnje. Oštećene su dvije zgrade.

Rusija je od listopada pokrenula nekoliko valova raketnih i bespilotnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Guverner Kijeva Oleksij Kuleba optužio je Moskvu da nastavlja energetski teror protiv Ukrajine. No upravitelj nacionalne energetske mreže Ukrenergo tvrdi kako udari nisu oštetili nikakve energetske objekte pozdravljajući briljantan rad snaga protuzračne obrane.

Napadi dolaze usred izvještaja kako se SAD pripremaju naoružati Ukrajinu svojim najsuvremenijim sustavom protuzračne obrane Patriot. On je među najnaprednijima u svijetu i obično ga nema dovoljno. Zbog svoje sposobnosti dugog dometa potencijalno bi mogao oboriti ruske projektile i bespilotne letjelice prije nego što dođu u domet ukrajinskih gradova.

Za razliku od postojećih ukrajinskih sustava protuzračne obrane, sustavi Patriot zahtijevaju velike posade kako bi upravljali njima, a moglo bi proći nekoliko mjeseci dok se ukrajinske snage obuče učinkovito ih koristiti. Odgovor je odmah stigao iz Moskve.

Iako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao Rusiju da počne povlačiti svoje snage iz njegove zemlje do Božića kao prvi korak prema mirovnom sporazumu u sukobu koji bjesni već gotovo 10 mjeseci, U Mokvi na to nisu spremni.

Europski parlament dodijelio je narodu Ukrajine godišnju nagradu Saharov za slobodu misli u čast njihove borbe protiv ruske invazije. Novčanu nagradu od 50.000 eura, nazvanu prema pokojnom sovjetskom disidentu Andreju Saharovu, koja se dodjeljuje se od 1988., podijelit će predstavnici ukrajinskog civilnog društva.Ukrajinska služba pretresa crkve osumnjičene za veze s Moskvom

Europska komisija isplatila još 500 milijuna eura financijske pomoći Ukrajini

Rusija oborila žetveni rekord, uključila žitarice s područja okupirane Ukrajine

Hrabrom narodu Ukrajine uručena Nagrada Saharov

Više od 60 Ukrajinaca i Amerikanaca oslobođeni u novoj razmjeni zarobljenika s Rusijom

Sedam milijuna djece u Ukrajini ugroženo uništavanjem energetskog sektora

Kremlj: Sustavi Patriot bili bi legitimna meta Rusiji

Pomoć Ukrajini da prebrodi zimu

Ukrajina srušila 13 dronova nad Kijevom; SAD razmatra slanje Patriota

EU nije uspio postići dogovor o ograničenju cijene plina

Zelenski raspustio sud, kaže da se Ukrajina može boriti protiv korupcije i Rusije

U napadu dronovima u Kijevu oštećene dvije upravne zgrade

Zelenski traži pomoć u razminiranju Ukrajine

Pet Rusa i dva Amerikanca optuženi u SAD-u za krijumčarenje osjetljivih proizvoda

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!