Zelenski u Davosu traži još oružja i obustavu trgovine s Rusijom

14:05 / 23.05.2022.

Autor: HRT/Hina

Zelenski se obraća Svjetskom gospodarskom forumu

Zelenski se obraća Svjetskom gospodarskom forumu

Foto: Arnd Wiegmann / PIXSELL

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je u Davosu još oružja i "maksimalne" sankcije protiv Moskve, uključujući potpunu obustavu trgovine s Rusijom. U ovom trenutku ukrajinskoj državi za funkcioniranje potrebno je pet milijardi dolara mjesečno, poručio je Zelenski i pozvao okupljene da sudjeluju u ponovnoj gradnji razorenih dijelova njegove zemlje.

- Sankcije bi trebale biti maksimalne kako bi Rusija i svaki drugi potencijalni agresor koji želi voditi brutalni rat protiv svog susjeda odmah jasno znao posljedice svog djelovanja, rekao je Zelenski na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) putem video veze. Također je zatražio potpunu obustavu trgovine s Rusijom, uključivo embargo na rusku naftu i pozvao na mjere protiv svih ruskih banaka, bez iznimke, te povlačenje svih stranih tvrtki s ruskog tržišta.

Sjedinjene Države i Velika Britanija više ne uvoze rusku naftu, no Europska unija nije odgovorila na isti način jer su neke njezine članice uvelike ovisne o ruskoj nafti i plinu. Zelenski je uz sve rečeno zatražio još oružja jer, kako tvrdi, do sada isporučeno oružje nije dovoljno. Dodao je i da žali što potpora međunarodne zajednice još uvijek nije dovoljno brza.

Ruska invazija na Ukrajinu, rat i rizici koje on predstavlja za svjetsku ekonomiju bit će u središtu Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu koji se održava od ponedjeljka do četvrtka. "Naše prve misli idu prema ratu u Ukrajini", rekao je utemeljitelj WEF-a Klaus Schwab predstavljajući program ovogodišnjeg skupa.

Na WEF-u sudjeluje i ukrajinsko izaslanstvo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!