16:37 / 09.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Zelenski: Ukrajina je uvijek spremna na razgovore s Rusijom

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Valentyn Ogirenko / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina "uvijek spremna" na razgovore s Rusijom, koji su na mrtvoj točki otkad su u gradu Buči kod Kijeva iz kojega su se Rusi povukli otkrivene stotine civilnih žrtava. 

- Spremni smo boriti se i paralelno tražiti diplomatske puteve kako bi se zaustavio rat. Uvijek paralelno razmišljamo o dijalogu, rekao je ukrajinski predsjednik na kratkoj konferenciji za novinare nakon susreta s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom koji je u posjetu Kijevu i Buči.


Zadnji krug izravnih rusko-ukrajinskih pregovora održan je 29. ožujka u Istanbulu, kada je Ukrajina detaljno iznijela glavne prijedloge za dogovor s Moskvom, među kojima je mogućnost neutralnosti u zamjenu za međunarodni sporazum koji bi jamčio njezinu sigurnost.


- Na istoku i jugu, promatramo koncentraciju oružja, opreme i trupa koji se spremaju okupirati još jedan dio našeg teritorija, rekao je Zelenski.


Upitan o scenarijima ofenzive koju najavljuje, rekao je da će oni ovisiti o "više faktora": "našoj snazi, brzini naših partnera da nas snabdiju oružjem i volji ruskog čelnika (Vladimira Putina) da ide dalje".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!