Zelenski kaže da se ukrajinska vojska može suprotstaviti ruskom napadu

14:20 / 06.12.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Dan oružanih snaga u Ukrajini

Dan oružanih snaga u Ukrajini

Foto: Gleb Garanich / Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je, u povodu obilježavanja Dana oružanih snaga, da ukrajinske oružane snage mogu odbiti svaki ruski napad.

- Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine nastavit će ispunjavati svoju najvažniju misiju - braniti slobodu i suverenitet države od ruskog agresora, poručio je Zelenski, u priopćenju.

- Ukrajinska vojska vjeruje u svoju snagu i može spriječiti svaki osvajački plan neprijatelja, dodao je.

Rusija je nagomilala velike vojne snage kod granice s Ukrajinom, ali odbacuje optužbe da priprema ofenzivu.

Ukrajina u ponedjeljak obilježava 30. obljetnicu osnivanja neovisne vojske nakon što je proglasila neovisnost od bivšeg SSSR-a 1991.

Kijev, Lavov i Odesa tim će povodom predstaviti javnosti američka vojna vozila Humvee. U Odesi će se održati i svečana predaja nedavno isporučenih ophodnih brodova američke obalne straže koji će ojačati kapacitete ukrajinske ratne mornarice.

Ukrajina poziva NATO da ubrza njezino pristupanje, no čelnici NATO-a prvo traže provedbu reformi i suzbijanje korupcije.

Moskva upozorava Zapad da ne prelazi njezine "crvene linije" i da zaustavi širenje NATO-a na istok.

Zelenski će u povodu Dana oružanih snaga posjetiti Harkov, središte ukrajinske proizvodnje oružja, te regiju Donbas, gdje se ukrajinska vojska bori protiv proruskih separatista. U borbama je od 2014. poginulo 14.000 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!