Zelenski kaže da stajališta Rusije u pregovorima sada "zvuče realnije"

16.03.2022.

07:12

Autor: M.M./HRT/Hina

Zelenski kaže da stajališta Rusije u pregovorima sada "zvuče realnije"

Zelenski kaže da stajališta Rusije u pregovorima sada "zvuče realnije"

Foto: Ukrainian Presidential Press Service / via Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da stajališta Ukrajine i Rusije u mirovnim pregovorima zvuče realnije, ali je potrebno više vremena.

- Sastanci se nastavljaju i informiran sam, pozicije tijekom pregovora već zvuče realnije. No još je potrebno vremena da odluke budu u interesu Ukrajine, rekao je Zelenski u obraćanju video snimkom objavljenom rano u srijedu, izvijestila je agencija Reuters.

Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je u utorak da su razgovori s Rusijom bili vrlo teški, ali da "svakako ima prostora za kompromis", dodajući da će se pregovori nastaviti u srijedu.

Savjetnik predsjednika Ihor Šovkva je rekao da ukrajinska vlada počinje vidjeti napredak u pregovorima s Moskvom o okončanju ruske invazije, izvijestila je ukrajinska novinska agencija UNIAN.

Razgovori su postali "konstruktivniji", nakon dva dana razgovora putem videa, rekao je.

- U prvim krugovima Rusija nije bila spremna poslušati naš stav, već je samo postavila ultimatume da se Ukrajina preda, da baci oružje, da naš predsjednik treba potpisati akt o predaji, no sada je Rusija malo promijenila svoj ton, ocijenio je Šovkva.

Šovkva je rekao da je ukrajinsko izaslanstvo "oprezno optimistično", ali da iskorak mogu postići samo predsjednici Volodimir Zelenski i Vladimir Putin, prenijela je njemačka agencija dpa.

Ukrajina traži prekid rata i povlačenje ruskih snaga, dok Moskva traži da Ukrajina prizna anektirani poluotok Krim kao ruski, a separatistička područja u istočnoj Ukrajini kao neovisne države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!