Zelenski na Facebooku: Ubijeno 9 tisuća Rusa, idite svojim kućama

09:54 / 03.03.2022.

Autor: M.Š./HRT

Volodimir Zelenskij

Volodimir Zelenskij

Foto: Screenshot / Facebook

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u jeku žestokih napada na njihove gradove, oglasio se putem Facebooka.

Pohvalio je sugrađane koji danima brane svoje domove, a poslao je i poruke ruskoj strani.

Ističe da će se Ukrajina žestoko opirati svim napadima te da bilježe dobre rezultate na terenu.

- Mi smo narod koji je u tjedan dana razbio neprijateljske planove. Planovi koji su se gradili godinama su podli, proračunati, s mržnjom prema našoj zemlji, prema našem narodu, prema svakom narodu koji ima dvije stvari: slobodu i srce. Ali mi smo njihov plan zaustavili.

Poručio je da je neprijatelj deseterostruko brojniji, no da im moral pada iz dana u dan. Dodaje da su civili vrlo hrabri da se suprotstavljaju neprijatelju iako se radi o jako opasnim stvarima. 

Ističe da će Rusi koji su ušli u neke ukrajinske gradove tamo ostati samo privremeno. 

- Otjerat ćemo ih i posramiti. 

- Kamo god krenu bit će uništeni, ovdje neće imati mira niti hrane. Niti jedan trenutak mira. Ruski okupatori dobit će samo jedno. Otpor i to žestok. Zapamtit će da se mi ne odričemo onoga što je naše, a oni će se sjećati što je Domovinski rat. Da, za nas Ukrajince je ovo Domovinski rat. Znamo kako takvi ratovi počinju i završavaju za okupatore.

- Gotovo 9 tisuća Rusa je ubijeno, u Nikolajevskom su okupatori helikopterima kupili svoje ubijene i ranjene. 19-godišnjake i 20-godišnjake. Ukrajina ne želi da je prekrivaju mrtva tijela vojnika. Idi svojoj kući, reci svojim časnicima da želiš živjeti, a ne umrijeti. Moramo zaustaviti rat i vratiti mir što je prije moguće, dodaje ukrajinski predsjednik, poručio je među ostalim u objavi na Facebooku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!