07:09 / 16.04.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Zelenski: Poginulo je 2.5-3 tisuće ukrajinskih vojnika i oko 20 tisuća ruskih

Volodimir Zelenskij

Volodimir Zelenskij

Foto: Facebook / HRT

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskijkazao je u intervjuu za CNN da je u sedmotjednoj ruskoj invaziji na Ukrajinu poginulo 2.5-3 tisuće ukrajinskih vojnika, dok ih je desetak tisuća ozlijeđeno.

- Nema podataka o broju civilnih žrtava, kazao je ukrajinski predsjednik za CNN.

Istaknuo je da su ruski vojni gubici znatno veći te da je poginulo 19-20 tisuća ruskih vojnika. Moskva je prošloga mjeseca objavila da je poginuo 1.351 ruski vojnik, dok ih je 3.825 ranjeno.

Zelenski je vojnu situaciju na jugu i istoku zemlje opisao kao "još uvijek vrlo tešku", pri čemu je pohvalio svoje oružane snage.

- Uspjesi naše vojske na bojištu zaista su značajni, povijesno značajni, ali još uvijek su nedovoljni da očistimo našu zemlju od okupatora - kazao je Zelenski u noćnom video obraćanju. Još ćemo ih pobjeđivatii, dodao je, apeliravši na saveznike da pošalju teže naoružanje i da uvedu međunarodni embargo na uvoz ruske nafte.

Najžešće borbe vode se u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju u Doneckoj oblasti. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je zauzelo gradsku čeličanu Iljič, što Reuters nije mogao verificirati.

Vjeruje se da se ukrajinski branitelji uglavnom drže u Azovstalu, još jednoj ogromnoj čeličani. Obje tvornice su u vlasništvu Metinvesta, tvrtke najbogatijeg Ukrajinca.

Metinvest je potvrdio Reutersu da njegove tvornice nikada neće djelovati pod ruskom okupacijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!