12:04 / 23.03.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Zelenskij traži od Japana da poveća pritisak sankcija na Rusiju

Zelenskij traži od Japana da poveća pritisak sankcija na Rusiju

Zelenskij traži od Japana da poveća pritisak sankcija na Rusiju

Foto: Behrouz Mehri / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zatražio je u srijedu od Japana da poveća pritisak sankcija na Rusiju uvođenjem trgovinskog embarga na rusku robu.

Obraćajući se parlamntu u Tokiju putem video veze, Zelenskij je zahvalio Japanu na osudi ruske invazije i uvođenju sankcija.

. Odgovorne države ujedinjuju se da zaštite mir. Zahvalan sam vašoj zemlji na principijelnom stajalištu u ovom povijesnom trenutku, na stvarnoj pomoći Ukrajini, rekao je Zelenskij. Vi ste bili prva zemlja u Aziji koja je stvarno počela vršiti pritisak na Rusiju za povratak mira, koja je podržala sankcije protiv Rusije, i pozivam vas da to nastavite činiti.

Ne navodeći dokaze, Zelenskij je rekao da ruske snage pripremaju nove napade iz takozvane zone isključenja oko nuklearne elektrane u Černobilu nakon što su prošlog mjeseca, u ranim fazama rata, okupirale ugašeno postrojenje.

Nije iznio više detalja o napadima za koje je utvrdio da ih Rusija planira.

- Svijet je na rubu mnogih novih kriza, rekao je Zelenskij. Izazovi za okoliš i hranu su bez presedana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!