Zelenskij traži od Japana da poveća pritisak sankcija na Rusiju

23.03.2022.

12:04

Autor: T.V./HRT/Hina

Zelenskij traži od Japana da poveća pritisak sankcija na Rusiju

Zelenskij traži od Japana da poveća pritisak sankcija na Rusiju

Foto: Behrouz Mehri / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zatražio je u srijedu od Japana da poveća pritisak sankcija na Rusiju uvođenjem trgovinskog embarga na rusku robu.

Obraćajući se parlamntu u Tokiju putem video veze, Zelenskij je zahvalio Japanu na osudi ruske invazije i uvođenju sankcija.

. Odgovorne države ujedinjuju se da zaštite mir. Zahvalan sam vašoj zemlji na principijelnom stajalištu u ovom povijesnom trenutku, na stvarnoj pomoći Ukrajini, rekao je Zelenskij. Vi ste bili prva zemlja u Aziji koja je stvarno počela vršiti pritisak na Rusiju za povratak mira, koja je podržala sankcije protiv Rusije, i pozivam vas da to nastavite činiti.

Ne navodeći dokaze, Zelenskij je rekao da ruske snage pripremaju nove napade iz takozvane zone isključenja oko nuklearne elektrane u Černobilu nakon što su prošlog mjeseca, u ranim fazama rata, okupirale ugašeno postrojenje.

Nije iznio više detalja o napadima za koje je utvrdio da ih Rusija planira.

- Svijet je na rubu mnogih novih kriza, rekao je Zelenskij. Izazovi za okoliš i hranu su bez presedana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!