Zelenski: Zaustaviti bombardiranje prije novih pregovora o prekidu vatre

01.03.2022.

19:04

Autor: HRT/Hina/Reuters

Wolodymyr Selenskyj

Wolodymyr Selenskyj

Foto: Umit Bektas / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da Rusija mora prestati bombardirati ukrajinske gradove prije nego što bi mogli započeti smisleni pregovori o prekidu vatre, pošto u prvom krugu pregovora ovaj tjedan nije postignut napredak.

Govoreći u intervjuu za Reuters i CNN u dobro čuvanom vladinom kompleksu, Zelenski je pozvao članice NATO-a da uvedu zonu zabrane letenja kako bi zaustavile ruske zračne snage, rekavši da bi to bila preventivna mjera, a ne potez koji bi Sjevernoatlantski savez uvukao u rat s Rusijom.

Zelenskij, koji je odbio ponude da napusti ukrajinski glavni grad kako ruske snage napreduju, također je rekao da će Ukrajina zahtijevati pravno obvezujuća sigurnosna jamstva ako NATO zatvori vrata izgledima Ukrajine za članstvo.

Izlažući svoje uvjete za daljnje pregovore s Rusijom, Zelenskij je rekao da je "potrebno barem prestati bombardirati ljude, samo zaustaviti bombardiranje i onda sjesti za pregovarački stol."

Upravo dok je govorio, pojavile su se vijesti da je ruski projektil pogodio TV toranj u blizini spomen mjesta holokausta u glavnom gradu Ukrajine, usmrtivši najmanje pet ljudi. Ranije u utorak, projektili su pogodili središte grada Harkiva na istoku zemlje.

Ukrajina je primila pošiljke oružja od članica NATO-a kako bi pomogla izdržati vojnu invaziju punog razmjera koju su pokrenule ruske snage prošlog tjedna, dok je Zapad također uveo snažne sankcije ruskom gospodarstvu. No Zelenskij je pozvao međunarodnu zajednicu da učini i više, uključujući nametanje zone zabrane letenja.

- Ovdje se ne radi o uvlačenju zemalja NATO-a u rat. Istina je da su svi odavno uvučeni u rat, ali u rat ih definitivno nije uvela Ukrajina, već Rusija - vodi se rat velikih razmjera, rekao je Zelenskij.

Dodao je, međutim, da mu je američki predsjednik Joe Biden osobno prenio da sada nije vrijeme za uvođenje takve mjere.

Ukrajina je pozivala NATO da ubrza njezin ulazak, čemu se Rusija žestoko protivila i što navodi kao jedan od razloga za pokretanje kampanje.

- Naši partneri, ako nisu spremni uzeti Ukrajinu u NATO... jer Rusija ne želi da Ukrajina bude u NATO-u, trebali bi izraditi zajednička sigurnosna jamstva za Ukrajinu, rekao je Zelenskij.

To znači da imamo svoju teritorijalnu cjelovitost, da su naše granice zaštićene, da imamo posebne odnose sa svim našim susjedima, da smo potpuno sigurni, a jamci koji nam daju sigurnost, da to pravno jamče.

Tijekom razgovora, 44-godišnji predsjednik bio je neobrijan i nosio je jednostavnu kaki majicu, hlače i borbene čizme za intervju koji je održan u zgradi koju je strogo čuvala vojska, prenosi Reuters.

Rusija nije postigla brze rane uspjehe niti zauzela velike gradove u, kako to naziva, posebnoj vojnoj operaciji demilitarizacije i "denacifikacije" Ukrajine.

- Vrlo je važno znati da ako padne Ukrajina, onda će sve ove (ruske) trupe biti na granicama vaših zemalja članica NATO-a... i tamo ćete se suočiti s istim pitanjem, rekao je Zelenskij.

Izjavio je i da su Europa i Sjedinjene Države ignorirale molbe Kijeva za preventivne sankcije prije početka rata, ali je pozdravio njihov utjecaj na Rusiju. Rekao je da su ukrajinski saveznici ponudili financiranje kako bi je poduprli tijekom rata, ali ih je pozvao da djeluju brzo.

Predsjednik je ostao u Kijevu kako bi okupio svoj narod protiv ruske invazije, koja sada traje već šesti dan, objavljujući videozapise na društvenim mrežama i neprestano uvjeravajući stanovništvo da ni on, njegova obitelj ili najbliži dužnosnici nisu otišli.

Upitan o svom dnevnom režimu, odgovorio je: "Radim i spavam". Djelovao je emotivno jer je dodao da svoju djecu nije vidio dva dana.

Upitan koliko će njegova zemlja izdržati, Zelenskij je rekao: "Mi ne izdržavamo, mi se borimo, a naš narod će se boriti do kraja. Ovo je naš dom, mi štitimo svoju zemlju, svoje domove. Zbog budućnosti naše djece."

- Imamo što braniti, branimo svoje pravo na život. A što oni (Rusi) rade ovdje? Ne razumiju naš narod, našu državu, našu filozofiju... Oni ovdje ne znaju ništa, oni su poslani ovamo da ubijaju i umru. Stoga, mi smo jači na svojoj zemlji i bit ćemo jači.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!