Zelenski: Nećemo moći zaustaviti rat bez pregovora s Rusijom

01.12.2021.

13:01

Autor: Hina/A.P.C./HRT

Ukrajinski predsjednik Zelenskij obraća se parlamentu

Ukrajinski predsjednik Zelenskij obraća se parlamentu

Foto: Valentyn Ogirenko / REUTERS

Ukrajina treba izravno razgovarati s Moskvom kako bi se završio rat protiv proruskih snaga u istočnoj pokrajini Donbas, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Obratio se parlamentu nakon što je Kijev pozvao NATO da pripremi gospodarske sankcije protiv Rusije i pojača vojnu suradnju s Ukrajinom.

- Moramo reći istinu - nećemo moći zaustaviti rat bez direktnih pregovora s Rusijom, danas su to priznali svi vanjski partneri. Ne bojim se direktnih razgovora s Rusima, znamo koje europske zemlje podržavaju Ukrajinu, rekao je Zelenski u parlamentu, nakon što je Kijev pozvao NATO da pripremi gospodarske sankcije protiv Rusije i pojača vojnu suradnju s Ukrajinom.


Kijev tvrdi da je pokušao dogovoriti izravni dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali da se ti ukrajinski zahtjevi ignoriraju. Kremlj tvrdi da Putin nije protiv razgovora sa Zelenskim, ali da razgovori sami po sebi nemaju smisla ako se ne pripremi odgovarajuća agenda.


Ukrajina je dignula uzbunu jer su posljednjih tjedana primijećena velika i neuobičajena kretanja ruskih postrojbi na njezinoj granici. 


Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleb dramatično je izjavio kako "ono što sada gledamo duž granice nije samo vojno pojačanje jer je Rusija u proljeće dovela armadu na granicu i od tada je nije povukla".

Vojna napetost na granici - međusobne optužbe za gomilanje snaga


Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u utorak da će Rusija biti prisiljena djelovati ako NATO prijeđe njezine 'crvene linije' prema Ukrajini. NATO i Sjedinjene Američke Države upozorili su Rusiju da će platiti visoku cijenu u slučaju nove vojne agresije protiv Ukrajine.


Moskva oštro optužuje Ukrajinu i SAD za destabilizirajuće ponašanje, a izjave o novom ruskom napadu odbacuje kao "lažne i zapaljive".


Rusija je danas započela novi krug vojnih manevara pokraj ukrajinske granice i optužuje Ukrajinu da je rasporedila polovinu svoje vojske na istoku zemlje.


- Ukrajinske oružane snage pojačavaju vojnu moć, raspoređuju teško naoružanje i ljudstvo, rekla je Maria Zakharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova. Dodala je da je na tom području razmješteno 125.000 vojnika, polovina cijele ukrajinske vojske.


Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov u četvrtak će u Stockholmu o tome razgovarati s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.


Ruski zimski manevri s 10.000 vojnika održat će se na 30 lokacija, uključujući Krim. Bjelorusija je najavila da će se pridružiti zajedničkim vojnim vježbama s Rusijom na njezinoj južnoj granici s Ukrajinom.


Rusija izričito odbacuje nagađanja o tome da planira napad na Ukrajinu i kaže da je raspoređivanje vojnika isključivo obrambene naravi.


- Rusku Federaciju zabrinjava činjenica da se u blizini njezinih granica provode masovne vježbe, uključujući one neplanirane, kao što je to bio slučaj nedavno u Crnom moru kada su strateški bombarderi letjeli 20 kilometara od naših granica. ( ...) Ima preciznog oružja, a možda ima i nuklearnog oružja, rekao je Vladimir Putin.

Dok rastu napetosti na granici Ukrajine i Rusije, u Rigi je nastavljen sastanak ministara vanjskih poslova država članica NATO-a pod predsjedanjem glavnog tajnika Saveza Jensa Stoltenberga. Glavne su teme drugog dana ministarskog sastanka situacija u Ukrajini i Bjelorusiji te rasprava o tome što je naučeno nakon angažmana NATO-a u Afganistanu. 


Nakon dolaska na ministarski sastanak u glavni latvijski grad, danski šef diplomacije Jeppe Kofod istaknuo je kako su za provokacije i eskalaciju krize na granici odgovorni ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski saveznik Aleksandar Lukašenko. Izjavio je da je jasno kako je na njima da naprave sljedeći, nužan korak ako doista žele deeskalaciju krize i bolje odnose s ostatkom svijeta.  


- Na summitu u Bruxellesu u lipnju čelnici država i vlada ponovili su svoju snažnu potporu teritorijalnom integritetu i suverenitetu Gruzije i Ukrajine. Gruzija i Ukrajina među najbližim su partnerima NATO-a, pridonose NATO-ovim operacijama i misijama i teže članstvu u Savezu. Saveznici stoje iza odluka donesenih na summitu u Bukureštu i ostajemo predani pružanju političke i praktične potpore Gruziji i Ukrajini, rekao je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!