Zelenski se obratio australskom i nizozemskom parlamentu; traži nove i strože sankcije Rusiji

31.03.2022.

10:12

Autor: T.V./HRT/Reuters

Zelenski se obratio nizozemskom parlamentu

Zelenski se obratio nizozemskom parlamentu

Foto: Piroschka Van De Wouw / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je u australskom parlamentu rekao da Rusija mora biti odgovorna za svoja nedjela, upozoravajući da bi neuspjeh u kažnjavanju Moskve mogao potaknuti druge zemlje na rat protiv svojih susjeda. Zelenski se zatim obratio i nizozemskom parlamentu.

Zelenski je pozvao na nove i strože sankcije Rusiji kao odgovor na njezinu invaziju na Ukrajinu.

- Ako sada ne zaustavimo Rusiju, ako ju ne držimo odgovornom, neke druge zemlje svijeta koje razmišljaju o sličnom ratu protiv svojih susjeda mogu zaključiti da su takve stvari moguće i za njih, rekao je Zelenski u video obraćanju australskom parlamentu. Nije precizirao o kojim se zemljama radi. 

Australija i njezini saveznici na Zapadu zabrinuti su zbog sve agresivnije retorike Kine u vezi s Tajvanom, čiju neovisnost osporava.

- Sada se odlučuje o sudbini globalne sigurnosti, rekao je Zelenskij. Nitko ne može pobijediti, nitko ne može spasiti ijedan komadić svijeta od radioaktivnog (uništenja) koje bi se dogodilo ako se koristi nuklearno oružje, rekao je.

Australija je isporučila obrambenu opremu i humanitarnu pomoć u Ukrajinu, a zabranila je i izvoz glinice i aluminijskih ruda, uključujući boksit, u Rusiju. Uvela je ukupno 476 sankcija protiv 443 pojedinca, uključujući poslovne ljude bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, i 33 subjekta, uključujući većinu ruskog bankarskog sektora i sve subjekte odgovorne za državni dug zemlje.

Australija je danas najavila da će za dodatnih 35% povećati carine na uvoz iz Rusije i Bjelorusije.

Ukrajinski predsjednik obratio se i nizozomskom parlamentu. Zatražio je oružje, pomoć za obnovu i zaustavljanje svih poslova s Rusijom kao odgovor na invaziju na njegovu zemlju.

- Potrebne su jače sankcije kako Rusija ne bi imala priliku da se ovaj rat nastavi dalje u Europi, rekao je zastupnicima putem video-linka. 

- Zaustavite svaku trgovinu s Rusijom, poručio je.  Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!