Željana Zovko za Dnevnik HTV-a: Povijesni dan za BiH

15.12.2022.

19:35

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Željana Zovko, zastupnica EPP-a u Europskom parlamentu

Željana Zovko, zastupnica EPP-a u Europskom parlamentu

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Bosna i Hercegovina dobila je status kandidata za članstvo u EU. Šefovi država ili vlada država članica EU-a potvrdili su bez rasprave preporuku koju su prije dva dana usuglasili ministri za europske poslove.

- Ovo je povijesni dan. Dobivanje statusa kandidata znači mnogo, znači da BiH konačno izlazi iz mračne zone gdje je bila je u nekom vakuumu. Bila je stalno ispod radara sve do ove krize koja se dogodila agresijom Rusije na Ukrajinu, kada se shvatilo da pitanje stabilnosti u BiH mora biti riješeno za budućnost Europe, rekla je Željana Zovko, zastupnica EPP-a u Europskom parlamentu gostujući u Dnevniku HTV-a.

Istaknula je kako je ključno rješenje izbornog zakona, jer će to dovesti do toga da Hrvati dobiju legitimnog člana Predsjedništva i da dobijemo europsku politiku.

- Čitav problem, nesuglasice oko vanjske i sigurnosne politike, što je i ključno pitanje za samu EU jest rješenje problema Predsjedništva, izbor legitimnog člana Predsjedništva. Mi znamo da dok je u Predsjedništvu postojao jedan balans, gdje su Hrvati pravili harmoničnu vezu između druga dva dijela, tada je vanjska sigurnosna politika bila sukladna europskoj politici, rekla je.

Čelnici HDZ-a i SDP-a BiH te Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) potpisali su u Sarajevu dokument kojim su i formalno potvrdili koalicijsku suradnju i zajedničku uspostavu vlasti u toj zemlji na temelju rezultata izbora provedenih 2. listopada.

Zovko je rekla kako će današnji sporazum HDZ-a s osam bošnjačkih i građanskih stranaka imati ključne posljedice. 

- Vidimo da imamo usuglašene poruke, da se želi ići k europskim putem i da nema više vremena za čekanje i disonantne tonove, te da se može prevazići vakuum koji imamo s druge strane gdje nema tih usuglašenih stavova, istaknula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!