Zemlje jadransko-jonske regije prihvatile deklaraciju o "neopravdanoj agresiji Rusije"

18:47 / 21.05.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Tirana

Tirana

Foto: - / Shutterstock

Deset zemalja jadransko-jonske regije, među kojima i Srbija, prihvatile su na svom godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale nezakonitom i neopravdanom agresijom te izrazile predanost suverenitetu, neovisnosti, te jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i San Marino okupili su se na forumu pod nazivom Strategija EU-a za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR).

U zajedničkoj deklaraciji navode 25 točaka vezanih za svoju buduću suradnju pod pokroviteljstvom Europske komisije, izvršnog tijela EU-a, no prva od točaka bila je vezana uz rat u Ukraijini.

Mi, predstavnici vlada () na najsnažniji način izražavamo žaljenje zbog ilegalne i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu (). Potvrđujemo svoju predanost suverenitetu, neovisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okvirima njezinih međunarodno priznatih granica (), piše u deklaraciji.

Deklaracija nije zakonski obvezujući dokument, nego je njome iskazano načelno političko stajalište zemalja potpisnica.

Deklaracija je objavljena nakon sastanka zatvorenog za medije u Tirani, glavnom gradu Albanije, na kojem su sudjelovali državni tajnici ministarstva vanjskih poslova.

Predstavnik Srbije, zemlje koja Rusiji nije uvela sankcije, nije bio dostupan za komentar neposredno nakon sastanka.

- Sve zemlje prihvatile su tekst deklaracije u obujmu koji je i vama novinarima distribuiran, rekao je Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH. Što se tiče ovoga što se, nažalost, događa u trećem desetljeću 21. stoljeća na tlu Europe, a to je ruska agresija na Ukrajinu, svih deset članica jednoglasno je prihvatilo tekst deklaracije, dodao je za Hinu.

Hrvatsku je na sastanku predstavljala državna tajnica iz ministarstva vanjskih poslova Andreja Metelko-Zgombić.

- Usvojili smo deklaraciju, međutim naglasak je bio na sadašnjoj situaciji u Ukrajini, na koju smo se svi osvrnuli i dali punu podršku Ukrajini. Podržali smo svaki oblik pomoći i potpore koji možemo dati, rekla je Metelko-Zgombić hrvatskim novinarima nakon sastanka.

- Rat u Ukrajini i djelovanje Rusije samo nas podsjećaju koliko je važna stabilnost zapadnog Balkana, koja se ostvaruje bližim vezama s EU-om i perspektivom pristupanja, rekao je Slawomir Tokarski, direktor odjela zaduženog za EU fondove (DG Regio) u Europskoj komisiji. Tako se možemo boriti protiv utjecaja Rusije, dodao je na konferenciji za novinare u Tirani.

Jedino su San Marino i Sjeverna Makedonija imali višerangirane dužnosnike jer su se te dvije zemlje posljednje priključile ovom forumu, 2021. i 2022. godine.

Europska komisija uspostavila je 2014. godine Strategiju za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), kao način približavanja zemalja kandidata i potencijalnih kandidata Europskoj uniji. Taj forum uspostavljen je nakon što je 2013. godine u EU primljena Hrvatska, najnovija članica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!