Zeman: Srbija kao medijator u rješavanju rusko-ukrajinskog sukoba

30.01.2023.

16:52

Autor: HRT/Hina

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Foto: Marko Djurica / REUTERS

Češki predsjednik u odlasku Miloš Zeman izjavio je u Beogradu da Srbija može posredovati u rješenju za rusko-ukrajinski sukob, temeljeći tu ocjenu na činjenici da Beograd nije uveo sankcije Moskvi, što, po njegovom mišljenju, "može biti prednost" za ulogu medijatora.

- Položaj neutralnosti Srbije, da ne podržava sankcije Rusiji, može biti i prednost za eventualnu ulogu medijatora jer posrednik ne smije jasno stajati na jednoj ili drugoj strani, rekao je Zeman na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije sastanka u četiri oka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

On kao moguće posrednike u tom ratu vidi Kinu i Tursku te Austriju, za koju kaže da je neutralna i članica je EU-a, iako nije članica NATO-a.

Vučić je istaknuo suglasnost Beograda i Praga u pogledu osude upada i invazije ruskih snaga na Ukrajinu i poštivanje teritorijalnog integriteta te zemlje, istaknuvši da je Srbija jedina zemlja u Europi koja nije uvodila sankcije Rusiji i da to nikad ne krije.

- Na sve načine smo slali humanitarnu pomoć i podršku, slat ćemo još više i sudjelovati u izgradnji pojedinih gradova i mjesta u Ukrajini, poručio je Vučić.

Naglasivši da su za Srbiju i Donbas i Zaporožje, Herson i druga područja dijelovi Ukrajine i da ih se poštuje kroz rezolucije, poredak i Povelju UN-a, Vučić je upitao zašto druge zemlje ne poštuju poredak UN-a i Rezoluciju 1244 (VS UN-a) kojom se Srbiji priznaje teritorijalni integritet na Kosovu.

- Kako poštujete sve rezolucije, a jedinu koja se tiče našeg teritorijalnog integriteta ne poštujete? Stavite se u naš položaj, u naše cipele, tražimo da to razumijete i ništa više, rekao je Vučić.

Zeman je naglasio kako cijeni to što je Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini, jer se ne može dopustiti da bilo koja zemlja bez razloga napadne svog susjeda. Češki predsjednik u odlasku Srbiju je izabrao za svoj posljednji službeni posjet, jer će ga, na temelju drugog kruga predsjedničkih izbora u subotu, na toj dužnosti uskoro zamijeniti bivši general NATO-a Petr Pavel. Zeman je ponovio danas da se ispričao za sudjelovanje Češke u NATO-ovom bombardiranju tadašnje SR Jugoslavije 1999.

Zeman će ostati upamćen kao jedini šef države ili vlade neke od država članica NATO-a koji se javno ispričao Srbiji za bombardiranje 1999., kada je kao premijer Češke odobrio intervenciju tog vojnog saveza.

Razgovor Vučić-Zeman pratio je i susret dvaju državnih izaslanstava te potpisivanje međudržavnog sporazuma o jačanju kulturne suradnje i uspostavljanju Češkog doma u Beogradu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!