"Zemlja gori": Papa Franjo pozvao svijet da odbaci fosilna goriva

24.09.2022.

21:17

Autor: Hina/HRT

Papa Franjo u Asisisiju u Umbriji

Papa Franjo u Asisisiju u Umbriji

Foto: Vatican Media / REUTERS

Papa Franjo pozvao je u subotu na širenje obnovljivih izvora energije u svjetlu klimatske krize i rekao da posebno računa na mlade u svijetu. 

- Potrebna nam je brza i odlučna promjena. I to ozbiljno mislim: računam na vas! Molim vas, nemojte nas napustiti, budite nam uzori!, rekao je poglavar Katoličke crkve u subotu na sastanku koji je organizirao Franjina ekonomija, međunarodni pokret mladih ekonomista koji je papa Franjo osnovao 2019. godine.

- Vrijeme je da budemo hrabri i da odbacimo fosilna goriva poput nafte, ugljena i plina, rekao je papa Franjo u Asisisiju u Umbriji.

- Ne možemo čekati idući međunarodni samit koji možda neće donijeti nikakve rezultate: Zemlja danas gori. Danas moramo nešto promijeniti - i to na svim razinama, rekao je Franjo.

Mladi ljudi iz cijeloga svijeta okupili su se u Assisiju, rodnom mjestu sv. Franje Asiškog, kako bi razgovarali o važnim pitanjima za budućnost.

Papa je u govoru istaknuo da će budući naraštaji najviše patiti od današnjih postupaka.

- Danas moramo naučiti podnijeti žrtve u našem načinu života koji nije održiv", rekao je Franjo. "Inače će naša djeca i unuci platiti cijenu. A cijena će biti previsoka i previše nepravedna, naglasio je.

Papa je oštro osudio potrošačku kulturu jer šteti društvenim odnosima. Govorio je o "demografskoj zimi" jer se u zapadnim zemljama rađa sve manje djece i kritizirao što se prema zaposlenim majkama često postupa bezobzirno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!