Zemlje s prašumama formirale pakt, traže sredstva od bogatijih država

09.08.2023.

21:06

Autor: T.V./HRT/Hina

Zemlje s prašumama formirale pakt, traže sredstva od bogatijih država

Zemlje s prašumama formirale pakt, traže sredstva od bogatijih država

Foto: Ricardo Stuckert / REUTERS

Zemlje s prašumama u srijedu su na skupu u Brazilu formirale pakt koji će od razvijenih zemalja zajedno tražiti sredstva za pomoć siromašnijim državama u borbi protiv klimatskih promjena i u očuvanju bioraznolikosti.

Zajedničku izjavu, naziva Ujedinjeni za naše šume, potpisale su Bolivija, Brazil, Kolumbija, Demokratska Republika Kongo, Ekvador, Gvajana, Indonezija, Peru, Republika Kongo, Sveti Vincent i Grenadini, Surinam i Venezuela.

Amazon, Kongo i jugoistok Azije dom su najvećih svjetskih prašuma, s ključnim, iznimno bioraznolikim ekosustavima koji apsorbiraju ugljični dioksid.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva je ovotjedni skup o Amazoniji prozvao pokušajem formiranja ujedinjene fronte prašumskih zemalja na međunarodnim pregovorima, poput onih na klimatskom skupu COP28 koji će se kasnije ove godine održati u Dubaiju.

- Idemo na COP28 s ciljem da bogatima poručimo da ako žele sačuvati postojeće prašume moraju dati više sredstava ne samo za pokrov, nego i za ljude koji žive pod njim, rekao je Lula u srijedu.

Zajedničkom izjavom države su pozvale na uspostavljanje mehanizma financiranja kako bi svijet platio za ključne doprinose šuma.

Izrazili su i nezadovoljstvo što bogate zemlje ne ispunjavanju svoje obećanje o 100 milijardi dolara godišnje, dogovorenih na COP-u, za pomoć zemljama u razvoju u borbi protiv klimatskih promjena. Pozvale su razvijene zemlje i da daju 200 milijardi dolara godišnje za očuvanje bioraznolikosti.

Osudile su i upotrebu ekoloških mjera za koje tvrde da su krinka za trgovinske restrikcije, aludirajući na Europsku uniju koja je donijela zakon o zabrani uvoza proizvoda povezanih s deforestacijom.

Pakt u srijedu postignut je dan poslije jučerašnjeg dogovora osam amazonskih država, kojeg ekolozi kritiziraju tvrdeći da nije učinio dovoljno kako bi se osigurao prekid deforestacije do 2030. godine.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!