Svijet obilježava Dan žena nakon godine u kojoj su im rezana prava

08.03.2023.

Zadnja izmjena 10:47

Autor: HRT/V.G./Hina

Prosvjed u Istanbulu

Prosvjed u Istanbulu

Foto: Kemal Aslan / PIXSELL

Skupovi i marševi povodom Međunarodnog dana žena u srijedu se održavaju diljem svijeta, nakon godine u kojima je djevojkama u Afganistanu zabranjeno obrazovanje, u kojoj su u Iranu izbili masovni prosvjedi za prava žena, a u SAD-u je poništena presuda koja je garantirala pravo na pobačaj.

Prosvjedi se održavaju u gradovima diljem svijeta, a planirani su i u Parizu, Bejrutu, Bagdadu, Karachiju i Istanbulu, između ostalih. 

Motivi za demonstracije brojni su: od talibanskog potiranja prava žena na školovanje, rad, sudjelovanje u javnom životu, preko masovnog proturežimskog pokreta u Iranu izazvanog smrću mlade žene jer se nije čedno pokrivala, do ugrožavanja prava na pobačaj u Sjedinjenim Državama te posljedica rata u Ukrajini na žene.

- Žene su prve žrtve rata i podzastupljene su u diplomatskim pregovorima, rekli su u utorak čelnici pred Vijećem sigurnosti UN-a.

- Ravnopravnost spolova sve je dalje. Uz sadašnji ritam, ostvarit će se za 300 godina, ocjenjuje organizacija UN Žene, poručio je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u ponedjeljak u New Yorku u govoru prije rasprave koju organizira Povjerenstvo za položaj žena (CSW).

Guterres je za primjer uzeo Afganistan gdje "su žene i djevojke udaljene iz javnog života". Sveučilišta u toj zemlji otvorila su se u ponedjeljak nakon dugog zimskog prekida, ali samo je muškarcima dopušteno prijeći njihov prag, jer žene su sa sveučilišta udaljene otkako su se talibani vratili na vlast 2021. 

Galerija
Edinburgh, Foto: Alicia Bruce/Reuters
Berlin, Foto: Annegret Hilse/ReutersPariz, Foto: Benoit Tessier/Reuters

Zabranjeni skupovi


U simboličnom i posve novom potezu uoči 8. ožujka Europska unija donijela je sankcije protiv talibanskog ministra za visokoškolsko obrazovanje Nede Mohamada Nadima koji je "odgovaran za opće kršenje prava žena na obrazovanje".


Sankcijama je EU kaznio i druge pojedince ili entitete odgovorne za kršenje prava žena u Iranu, u Rusiji, u Južnom Sudanu, Mjanmaru ili u Siriji.


U Londonu Muzej Madame Tussauds obilježava Dan žena predstavljanjem nove voštane figure sufražetkinje Emmeline Pankhurst koja je 1903. utemeljila ženski pokret koji je tražio pravo glasa za žene.


U Europi, okupljanja su predviđena u nekoliko zemalja, među njima i u Francuskoj gdje će se manifestacijama tražiti "ravnopravnost žena u radu i životu" i održat će se u oko 150 gradova, a naglasak će biti na protivljenje aktualnoj mirovinskoj reformi koja je po njima nepravedna prema ženama.


Drugdje u svijetu, u nekim su državama prosvjedi zabranjeni, primjerice u Lahoreu na istoku Pakistana. Vlasti te konzervativne i patrijarhalne države odluku o zabrani opravdale su "kontroverznim transparentima", a to su po njima poruke o tabu temama kao što su razvod, spolno zlostavljanje ili mjesečnica.


Na Kubi zbog nemogućnosti otvorenih prosvjeda, ženske neovisne organizacije mobiliziraju se u "virtualnoj manifestaciji", na društvenim mrežama u kampanji kojom žele senzibilizirati javnost na femicid.


U Meksiku pod sloganom "Više nijedna ubijena žena" i "Protiv nasilja muškaraca i prekarnog rada", prosvjeduje se u velikim gradovima u zemlji u kojoj je u 2022. godini bilo 969 slučajeva femicida, prema službenim podacima. ¸¸

U filipinskoj prijestolnici Manili aktivistkinje i aktivisti koje pozivaju na jednaka prava i bolje plaće sukobili su se s policijom koja je stala na put njihovom skupu.

- Girl just want to have fun... damental rights , stajalo je na jednom plakatu, u igri riječi koja se referira na slavnu pjesmu Cyndi Lauper (Djevojke se samo žele zabavljati i imati temeljna prava).

Prosvjednice su u Melbourneu tražile jednaku plaću i veću sigurnost za žene.

- Sigurne, poštovane, ravnopravne, pisalo je na jednom transparentu na skupu kojem su prisustvovale i iranske predstavnice.

Na velikom broju prosvjeda odaslani su pozivi na solidarnost s Irankama i Afganistankama koje su prošle godine pretrpjele velike napade na svoja prava.

- Afganistan pod talibanima ostaje najrepresivnija zemlja na svijetu po pitanju prava žena i bilo je uznemirujuće svjedočiti njihovim metodičnim, namjernim i sustavnim naporima da istisnu afganistanske žene i djevojke iz javne sfere, rekla je Roza Otunbajeva, voditeljica Misije Ujedinjenih naroda za pomoć Afganistanu (UNAMA).

Smrt 23-godišnje Mahse Amini u rujnu u pritvoru iranske moralne policije u Teheranu pokrenula je najveće protuvladine prosvjede u toj zemlji u posljednjih nekoliko godina.

Proteklih dana iranski klerikalni vođe suočili su se s ponovnim pritiskom jer je bijes javnosti ponovno eksplodirao nakon vala trovanja učenica u nekoliko desetaka škola, piše Reuters.

Na nizu skupova govorilo se o temi pobačaja i reproduktivnih prava, devet mjeseci nakon što je američki Vrhovni sud poništio značajnu presudu Roe v. Wade iz 1973. koja je ženama osiguravala pravo na pobačaj.

Galerija
Filipini, Foto: Lisa Marie David/Reuters
Kazahstan, Foto: Pavel Mikheyev/ReutersBruxelles, Foto: Johanna Geron/Reuters

"Mjere za rješavanje tek su napola dovršene"


Dio vlada Dan žena obilježio je zakonskim izmjenama ili političkim obećanjima. Kanada je ukinula povijesne zakone o nedoličnosti i zabrani pobačaja, Japan je objavio da je potrebno učiniti više kako bi se promijenili stavovi o spolovima, a Irska je najavila referendum kako bi se iz ustava uklonile zastarjele reference na žene.

Prva premijerka Italije Giorgia Meloni usredotočila se na ulogu žena u gospodarstvu, poručivši da bi tvrtke pod državnom kontrolom trebale imati barem jednu ženu na čelu.

U Japanu, koji je prošle godine u globalnom izvješću Svjetskog ekonomskog foruma rangiran kao 116 od 146 zemalja po rodnoj ravnopravnosti, glavni tajnik vlade Hirokazu Matsuno rekao je da je postignut napredak u poboljšanju radnih uvjeta žena, no da se mora učiniti više.

- Situacija žena koje pokušavaju uskladiti kućanske i poslovne obveze prilično je teška u našoj zemlji i zapažena je kao problem, rekao je.

U Rusiji, gdje je Međunarodni dan žena jedan od važnijih državnih praznika, čelnica gornjeg doma parlamenta iskoristio je tu priliku za žestok napad na seksualne manjine i liberalne vrijednosti koje promovira zapad.

- Muškarci i žene su biološke, društvene i kulturne okosnice zajednica, napisala je Valentina Matvijenko u blogu na internetskoj stranici Vijeća Federacije.

- Dakle, opasnih rodnih igara u našoj zemlji nema i nikada ih neće biti. Prepustimo zapadu da sam na sebi izvede taj opasni eksperiment.


Pučanke pozivaju na veću sigurnost i jednake prilike za žene


Eurozastupnice iz redova pučana pozvale su povodom Međunarodnog dana žena da se nasilje nad ženama tretira jednako u svim članicama Europske unije i da se osiguraju jednake poslovne prilike za žene.

- Čak i jedna žena kao žrtva je previše. Europa to ne može tolerirati, istaknule su u zajedničkom priopćenju hrvatska eurozastupnica Željana Zovko (HDZ/EPP) te irska eurozastupnica Frances Fitzgerald (EPP), koordinatorica Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost.

- Kada bi se ženama pružile jednake prilike, BDP bi se u Europskoj uniji mogao povećati do 3,15 bilijuna eura do 2050. godine, pokazuju podaci Europskog instituta za ravnopravnost, objavila je hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP), dodavši da je nužno smanjiti jaz u plaćama između muškaraca i žena koji na razini EU-a iznosi 13 posto, a u Hrvatskoj 11 posto.

Europski je parlament u studenom prošle godine usvojio direktivu o ženama u odborima koja obvezuje velika trgovačka društva da poduzmu mjere kako bi se do 2026. godine povećao udio žena na njihovu čelu, i to najmanje 40 posto.

Pravo na pobačaj


U Kolumbiji, okupljanjima se traže mjere protiv porasta femicida, o čemu svjedoče podaci. U 2020. godini ubijene su 182 samo zato što su žene, a u 2022., ubijeno je 614 žena, prema službenim podacima.

Američki državni tajnik Antony Blinken i prva dama Jill Biden uručit će u Washingtonu nagradu za doprinos "boljoj budućnosti" za "jedanaest izvanrednih žena iz cijelog svijeta".

Borkinje za ženska prava mobiliziraju se za ovogodišnji Dan žena posebno u obranu prava na pobačaj koje je u Sjedinjenim Državama sve više ugrožena odlukom Vrhovnog suda iz lipnja da stavi izvan snage odluku "Roe protiv Wade" kojom je 1973. ustavom bilo zajamčeno to pravo.

U Europi pravo na pobačaj ugroženo je u Mađarskoj i Poljskoj koja ima najrigidniji zakon o pobačaju.

- Borimo se protiv patrijarhata koji se bez prestanka bori protiv naših prava, kakvo je pravo na pobačaj, koje smo ostvarile također borbom, stoji u manifestu objavljenom uoči marša u Madridu zakazanog za 20 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!