Žene u Vatikanu: između napredovanja i "staklenog stropa"

07.03.2023.

21:21

Autor: M.M./Hina/HRT

Žene u Vatikanu: Između napredovanja i "staklenog stropa"

Žene u Vatikanu: Između napredovanja i "staklenog stropa"

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Imenovanjem žena na odgovorne dužnosti u Vatikanu papa Franjo pomiče granice, ali reforme se sukobljavaju s mentalitetom sustava koji je u svojoj biti patrijarhalan.

S najmanjom državicom svijeta ponajprije se povezuju švicarski gardisti u šarenim odorama i kardinali, a žene su po strani.

No sve se više žena zapošljava u njezinoj upravi. Ekonomistice, tajnice, povjesničarke, arhivistice: u 2022. njihov udio među zaposlenima bio je 26,1 posto, a tek 19,3 posto bilo ih je u 2013., pokazuje anketa austrijske novinarke Gudrun Sailer objavljena u utorak u Vatican Newsu.

Premda takva promjena nailazi na pozitivan odjek u javnosti, desetak djelatnica koje su htjele ostati anonimne rekle su u razgovoru za AFP da još nailaze na protivljenje i omalovažavanje, napose među svećenstvom.

- Još je velik put pred nama, istaknula je jedna od njih, zaposlena već deset godina. Druga pak upozorava na "stakleni strop i rašireno tutorsko ponašanje u kuloarima", uz tradicionalnu sliku "nježne žene kakva se može vidjeti u Papinim govorima".

Da bi bile vidljivije, žene su se udružile i 2016. osnovale udrugu "Žene u Vatikanu" čijih se stotinjak članica sastaje jednom na mjesec.

- Cilj nam je stvoriti komunikacijsku mrežu i valorizirati ulogu žena, rekla je za AFP njezina predsjednica Margherita Romanelli.

Godine 2012. počeo je izlaziti mjesečni prilog posvećen ženama u službenom vatikanskom dnevniku Osservatore Romanu. Njegova utemeljiteljica, novinarka i povjesničarka Lucetta Scaraffia dala je ostavku 2019. žaleći se na klimu nepovjerenja.

Tvrdi da su Papine reforme uglavnom kozmetičke naravi i da zapravo prikrivaju mačistički mentalitet po kojemu žene trebaju služiti i ništa ne tražiti zauzvrat.

U svećeničkoj sredini broj žena na odgovornim dužnostima utrostručio se od izbora pape Franje prije deset godina. Tako je časna sestra Alessandra Smerilli 2021. postala prva žena imenovana za tajnicu (druga osoba) Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj.

- Prije samo deset godina takvo što bilo je teško zamisliti, ističe Gudrun Sailer, autorica knjige "Žene u Vatikanu".

- Promjena mentaliteta dugotrajan je proces, napominje Romilda Ferrauto, članica udruge "Žene u Vatikanu". Franjina metoda je učiniti konkretan korak i čekati da se granice pomaknu, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!