Zgrada Bundestaga smanjuje grijanje i hlađenje zbog štednje energije

10.07.2022.

15:21

Autor: Hina/HRT

default error photo

Njemački savezni parlament Bundestag i parlamenti saveznih pokrajina planiraju u sklopu mjera štednje sniziti temperaturu grijanja zimi i manje hladiti ljeti, javljaju njemački mediji u nedjelju.

- Učinkovitost državnih institucija mora se zajamčiti, ali nema nikakvih tabua što se tiče štednje energije, rekao je ministar za gospodarstvo savezne pokrajine Berlin Stephan Schwarz. 

Odbor zastupnika Bundestaga za opća pitanja donio je potkraj tjedna odluku da se sve prostorije saveznog parlamenta zimi više ne griju na 22 nego na 20 stupnjeva. Istodobno, u ljetnim mjesecima stotine prostorija rashlađivat će se ne na 24, nego na od 26 do 28 stupnjeva.

U dokumentu pod nazivom "Štednja energije u zgradama Bundestaga" navodi se da bi se ovim mjerama moglo uštedjeti pet posto energije.

Također se planira isključivanje protočnih bojlera u više od 1800 ureda i "štedljiviji odnos prema rasvjeti".

Ostali parlamenti 16 njemačkih saveznih pokrajina najavili su slične mjere. U saveznoj pokrajini Porajnje-Falačka ovog ljeta prostorije se rashlađuju na 24 umjesto na 21 stupanj, a zimi će se grijati na 20 umjesto dosadašnja 22 stupnja.

U saveznoj pokrajini Baden-Wuerttemberg, čiji građani poslovično vrijede kao štedljivi, i dosad se zimi grijalo samo na 20 stupnjeva, a sada se planira sniženje temperature na 18. Klimatski uređaji podešeni su na 26 stupnjeva.

Njemačka vlada nedavno je pozvala građane da štede zbog prijeteće nestašice plina sljedeće zime koji je Njemačka dosad uglavnom uvozila iz Rusije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!