15:35 / 18.04.2018.

Autor: D.P./Hina

Žigmanov i Jerkov traže osudu prijetnji radikala i Šešelja u Skupštini Srbije

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Žigmanov i Jerkov su ukazali na nužnost da u povodu tih prijetnji reagiraju i politička i pravosudna tijela kako incidenti ne bi dobili šire razmjere.
Dvodnevni posjet predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića Beogradu iz drugog plana prati napetost izazvana prijetnjama koje je haški osuđenik i zastupnik u srbijanskom parlamentu Vojislav Šešelj uputio predsjedniku DSHV-a i zastupniku Tomislavu Žigmanovu, a nakon tog incidenta Šešeljeve kolege radikali (SRS) prijetili su zastupnici Aleksandri Jerkov, koja je Žigmanova javno podržala i zatražila osudu ponašanja zastupnika radikala i Vojislava Šešelja.

Uz to, u srbijanskoj Narodnoj skupštini u Beogradu dogodio se incident tijekom posjeta hrvatskog parlamentarnog izaslanstva zbog kojega je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković prekinuo dvodnevni posjet Srbiji.

Žigmanov i Jerkov u srijedu su, na margini sastanka dvaju parlamentarnih izaslanstava predvođenih Gordanom Jandrokovićem i predsjednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, ukazali na nužnost da u povodu tih prijetnji reagiraju i politička i pravosudna tijela kako incidenti ne bi dobili šire razmjere. "Bilježimo stvari koje ne samo da nisu dopustive nego se moraju sprječavati i ne smiju se ponavljati, jer je riječ o prijetnjama da će se zločin nad Hrvatima ponoviti, a odnosile su se na mene, a potom i na kolegicu Aleksandru Jerkov, koju su negativno označili jer je stala u moju zaštitu", rekao je Žigmanov.

On je rekao da su "više nego monstruozne prijetnje" upućene zastupnici Jerkov iz tabora Šešeljevih radikala koji su joj na bilježnici napisali "ustaška kurvo" te zaprijetili da je joj "razbiti njušku". Jerkov je članica zastupničkog kluba Demokratske stranke (DS), kojem pripada i Žigmanov, a nakon prijetnji koje mu je uputio Šešelj zatražila je osudu tog incidenta u parlamentu, da bi potom i sama postala žrtvom zastupnika SRS-a koji su joj uputili prijetnje, a kasnije ih priznali i potvrdili u izjavama beogradskim medijima.

"Sve te prijetnje i poruke je lako utvrditi ukoliko vladajuća većina u parlamentu (Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije) želi kazniti one zastupnike koji su to uradili, posebno što su u kasnijim izjavama oni i potvrdili da su to uradili", rekla je Aleksandra Jerkov, ocijenivši kako "ovdje, očigledno, nema nikakve namjere da takvo ponašanje bude sankcionirano". "Sve dok ne shvatimo da to nisu usamljeni izleti Vojislava Šešelja, nego da je to, očigledno, dopušteno ponašanje, koordinirana akcija Srpske napredne stranke (SNS) i Srpske radikalne stranke (SRS), ništa se neće promijeniti", rekla je Jerkov.

Žigmanov pak očekuje političku osudu prijetnji i postupaka Vojislava Šešelja i zastupnika Srpske radikalne stranke. "Mi ukazujemo na potrebu javne osude takvih stavova i postupaka. S druge strane, ako se prosudi da ima elemenata i za kazneno gonjenje, da se i mjerodavna državna tijela o tome očituju", rekao je Žigmanov. Ocijenivši kako nije riječ samo o prijetnjama upućenim njemu, Žigmanov kaže da su "probuđene nelagode i strahovi" u dijelu hrvatske zajednice i kod ljudi koji su "trpjeli različite vrste etnički motiviranog nasilja ili su izloženi prijetnjama".

Hrvatska vlada osuđuje neciviliziran i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštivanje hrvatskih simbola te vrijeđanje članova hrvatskog saborskog izaslanstva i drugog čovjeka republike Hrvatske Gordana Jandrokovića, kazala je glasnogovornica vlade Sunčana Glavak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!