Žigmanov: Zbog negativnog ozračja ne iskazuju se svi na popisu kao Hrvati

09.10.2022.

10:39

Autor: HRT/I.B.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov

Foto: HTV / HRT

U Srbiji se održava popis stanovništva. Kakva su očekivanja hrvatske manjine objasnio je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

-  1. listopada 2022. Republički savez za statistiku započeo je aktivnost u koju je uključeno više od 15.000 popisivača, više od 1.500 instruktora, da bi se oko 7 milijuna stanovnika, građana Republike Srbije, popisalo. U Srbiji kasni, nešto više od godinu dana, popis koji je bio najavljen za travanj no prolongiran je zbog pandemije. S terena dobivamo informacije da popisivanje ide zamišljenom dinamikom i nema većih problema, barem kad su u pitanju naseljena mjesta gdje u većem postotku žive pripadnici hrvatske zajednice, prije svega na području Vojvodine, rekao je Žigmanov.

Rezultati do proljeća

- Organizatori popisa su obećali da će popis bit uvelike završen i dostupan javnosti do proljeća sljedeće godine.

Koliko je Hrvata u Srbiji?

- Hrvati u Srbiji su po broju četvrta nacionalna zajednica u Republici Srbiji. Službeno, prema popisu iz 2011. ima nas 7.900. Naše su procjene da zbog složenosti i negativnih značajki našeg društvenog položaja ta brojka nije realna. Zbog mimikrije i nespremnosti da se očituju građani hrvatske nacionalnosti u nacionalnom smislu na istinit i ispravan način, smatramo da je ta brojka daleko veća. U tom smislu kad je riječ o aktualnom broju Hrvata u Srbiji, vrlo je teško procijeniti. Sigurno imamo negativne demografske trendove i to ne od jučer, iznadprosječno smo stara zajednica u Republici Hrvatskoj, bilježimo trendove iseljavanja mladih. Zbog situacije s plinom, ponovno smo svjedoci izuzetno negativnog ozračja prema Hrvatima. U tom smislu strahujemo da se može dogoditi da će jedan broj građana hrvatske nacionalnosti iz opravdanih razloga prikriti. Institucije hrvatske zajednice učinile su sve što je u njihovoj moći, a ta moć nije prevelika, da se stvori jedna pozitivna klima, da istaknemo pozitivne sastavnice hrvatskog identiteta, da pokušamo dekonstruirati negativne označitelje koji se vezuju uz Hrvatsku i da onda ponosno, hrabro, dostojanstveno iskažemo ono što jesmo, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!