21:01 / 16.04.2018.

Autor: I.M./Hina

Žigmanov u znak prosvjeda neće sudjelovati u posjetu Jandrokovića Beogradu

-

-

Foto: - / -

Šešeljeve izjave njegov stranački kolega iz Srpske radikalne stranke i zastupnik Milorad Mirčić nazvao je danas u Skupštini Srbije ironičnim načinom da se Šešelj obrati Haškom sudu.
Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV) i zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov neće, u znak prosvjeda zbog prijetnji haškog osuđenika za ratne zločine Vojislava Šešelja, sudjelovati u protokolu kao član srbijanskog parlamentarnog izaslanstva tijekom posjeta predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića Beogradu 18. i 19. travnja, doznaje Hina od izvora u zastupničkom klubu Demokratske stranke kojem Žigmanov pripada.

Žigmanov je prošlog tjedna zatražio da se srbijanski dužnosnici i pravosuđe očituju u povodu prijetnji što ih je, poslije izricanje presude u Den Haagu na 10 godina zatvora zbog progona vojvođanskih Hrvata, uputio Šešelj najavljujući kako je spreman ponoviti zločine protiv Žigmanova i zastupnika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.

Obzirom da do danas nitko službeno nije reagirao, pa čak ni nakon otvorenih poziva zastupnika u Skupštini Srbije, Žigmanov je, kako se doznaje od izvora u zastupničkom klubu Demokratske stranke kojem i on pripada, u znak prosvjeda odlučio izostati iz izaslanstva srbijanskog parlamenta koje će se sastati s izaslanstvom Sabora na čelu s predsjednikom Gordanom Jandrokovićem tijekom posjeta Skupštini Srbije 18. i 19. travnja.

Žigmanov nije želio ni potvrditi ni zanijekati navode da ovim svojim prosvjedom i izostankom iz protokola želi upozoriti na nedopustive prijetnje političkim neistomišljenicima, što ih je Šešelj uputio u kontekstu presude koja mu je izrečena zbog progona Hrvata 90-ih godina iz Vojvodine.

Predsjednik DSHV-a je prošlog tjedna nakon Šešeljeve poruke kako intenzivno priprema ponavljanje svojih ratnih zločina, te da će krenuti od Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka, poručio da su te izjave presedan u političkom životu još od 90-ih godina, ocijenivši izjavu brutalnom prijetnjom političkim neistomišljenicima koju upućuje osuđeni ratni zločinac.

Šešeljeve izjave njegov stranački kolega iz Srpske radikalne stranke i zastupnik Milorad Mirčić nazvao je danas u Skupštini Srbije ironičnim načinom da se Šešelj obrati Haškom sudu i onima koji su taj sud pomagali kako bi izmislili da je bilo protjerivanja Hrvata iz Vojvodine. Svi znamo da toga nije bilo. To što netko ne shvaća tu ironiju koju izražava Vojsilav Šešelj ponižavajući ponovo, po ko zna koji put Haški sudto nije bitno, ocijenio je Mirčić u Skupštini Srbije.

Šešelj je, pak, novinarima u parlamentu Srbije rekao kako je spreman razbiti njušku svakome tko ga nazove ratnim zločincem.Pritisak na predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova zbog izjava o Šešelju

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!