Žigmanov: Ulazak u srbijansku vladu pozitivan za hrvatsko-srpske odnose

30.12.2022.

13:30

Autor: HRT/Hina

Tomislav Žigmanov

Tomislav Žigmanov

Foto: Milos Tesic / PIXSELL

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i srbijanski ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov ocijenio je pozitivnim ulazak u srbijansku vladu radi destigmatizacije hrvatske manjine i mogućnosti da se pozitivno utječe na hrvatsko-srpske odnose.

Ulaskom u Vladu Srbije, kako je Žigmanov istaknuo u razgovoru za hrvatski tjednik "Hrvatska riječ", Hrvatima je "priznat politički subjektivitet u cijelosti i na pozitivan način, što je uvelike pridonijelo destigmatizaciji zajednice, čije su se relaksirajuće posljedice po Hrvate odmah po izboru počele osjećati.

Na taj način oni su dobili priliku sudjelovati u procesima donošenja odluka čime integracija Hrvata u srbijansko društvo sada može biti brža i potpunija, naveo je čelnik DSHV-a i dodao da hrvatska manjina u prostoru javnosti postaje vidljiva na pozitivni način kao i da može pridonositi boljitku i napretku Srbije.

Prve beneficije ostvarene su neposredno nakon ulaska dužnosnika DSHV-a u Pokrajinsku vladu i u vlast Grada Novog Sada od osiguranja sredstava za obnovu dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića, preko obnove crkve sv. Jurja, pa do zaštite nekoliko graditeljskih cjelina starog Petrovaradina, što smo kao primjer dobre i uspješne suradnje toliko puta isticali, rekao je Žigmanov.

U tome kontekstu istaknuo je reakciju lokalnih vlasti i policije u Novome Sadu koji su osudili i pokrenuli postupke protiv napadača na članove zagrebačkog Teatra &TD koji su bili žrtve fizičkog nasrtaja 20. prosinca u središtu grada. 

- Potrebno je ukazati na činjenicu da se nakon osuda, osobito od gradonačelnika Milana Đurića, oglasila i policija s informacijama o poduzetim radnjama. Vidite, kada ste dio institucija vlasti, onda se i ovakve negativne stvari razrješuju na primjereniji način, naveo je Žigmanov.

Pozitivne pomake on očekuje i kada su u pitanju hrvatsko - srpski odnosi. 

- Činjenica da je u novoj Vladi Srbije izabran i politički predstavnik hrvatske zajednice pozitivno je primljena od službenog Zagreba, te držim da može biti povodom novog vala otopljavanja odnosa između dvije države, ocijenio je ministar Žigmanov.

Čelnik DSHV-a imenovan je na prijedlog predsjednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića koncem listopada za ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Prvi je politički predstavnik hrvatske manjine koji je dobio tako visoku državnu dužnost u srbijanskoj vladi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!