13:25 / 18.04.2018.

Autor: HRT

Žigmanov: Zadovoljni smo što smo u fokusu hrvatsko-srpskih odnosa

-

-

Foto: - / -

Prije svega zadovoljni smo što smo u fokusu interesa hrvatsko-srpske politike, izjavio je Žigmanov.
Nakon sastanka izaslanstava Hrvatskog sabora i Skupštine Srbije u Beogradu na kojem je prisustvovao, zastupnik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV) Tomislav Žigmanov je rekao kako je očekivao reakciju srpskih institucija na Šešeljeve prijetnje.

To je minimalno što se moglo očekivati tijekom ovog susreta, rekao je Žigmanove te dodao kako je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ovoga puta eksplicitno iskazao osudu toga čina i podršku u onim nastojanjima koje će tu vrstu prakse spriječavati.

Jandroković: Živimo u iznimno složenim okolnostima, važno je da razgovaramo

Prije svega zadovoljni smo što smo u fokusu interesa hrvatsko-srpske politike i naravno da taj pristup ne samo relaksira naš položaj već je u funkciji naših izazova i problema s kojim se suočavamo. U tom smislu mislim da će razgovori s predsjednikom Vučićem i premijerkom Brnabić biti od koristi za našu zajednicu, izjavio je Žigmanov.

Kao najveće izazove naveo je integraciju hrvatske manjine unutar srbijanskog društva, pitanje suočavanja s prošlošću. Činjenice da su se na teritoriju Srijema događali zločini želimo da uđu u memoriju, hoćemo da se obilježi stradanje Hrvata u Hrtkovcima, Kukujevcima i drugim mjestima gdje je bilo i ubojstava, a ne samo protjerivanja. Na taj način hoćemo izboriti ravnopravan status unutar srbijanskog društva, istknuo je Žigmanov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!