09:00 / 08.01.2020.

Autor: D.M./Hina

Zima na čekanju

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

U nekim dijelovima Sibira, jednom od najhladnijih mjesta na svijetu, temperature su 20 stupnjeva više od uobičajenih.
Rekordno visoke temperature i manjak snijega - od norveških fjordova do Rusije, daleki sjever Europe još čeka na arktičku zimu.

U Sunndalsori, gradiću na zapadu Norveške, prošli je tjedan izmjereno 19 stupnjeva Celzijevih, što je temperatura kakvu u ovo doba godine u toj nordijskoj zemlji nikada nisu iskusili. U Švedskoj je posljednjih dana temperatura na jugu zemlje pet stupnjeva viša od uobičajene za ovo doba godine, a na sjeveru i deset stupnjeva viša. Tri mjerne postaje u središnjoj Švedskoj prošli su tjedan zabilježile najviše siječanjske temperature od 1971.

Donald Eriksson u švedskom dijelu Laponije vodi biznis s psećim zapregama i tvrdi da je ovo najtoplija zima posljednjih desetljeća. U njegovu je mjestu 7. siječnja prošle godine bilo minus 36 stupnjeva. Istog dana ove godine - plus jedan. Takva razlika, kaže, može ovisiti o prodoru toplih vjetrova, ali trend je jasan - posljednjih 15 godina, a osobito proteklih deset, zima je u prosjeku kraća za mjesec, mjesec i pol.

U južnoj Finskoj, gdje je prosječna temperatura u prosincu bila 4 i pol stupnja viša od uobičajene, zima još nije ni počela, kaže tamošnji meteorološki institut. Prognoza za siječanj kaže da prave zime neće ni biti. U tom kontekstu zima se definira kao broj dana s negativnom temperaturom. Oslo je, primjerice, izgubio 21 dan zime u posljednja tri desetljeća. Takav će se trend nastaviti.

- Do 2050. više od milijuna Norvežana živjet će u područjima s manje od mjesec dana zime, kaže klimatologinja Reidun Gangsto Skaland. U srcu Arktika norveški arhipelag Svalbard prolazi kroz 109. uzastopni mjesec s temperaturama višima od prosjeka, prema norveškom meteorološkom institutu.

Ista je situacija u susjednoj Rusiji. U Murmansku, najvećem svjetskom gradu iznad polarnog kruga u utorak je bilo nula stupnjeva, šest više od sezonskog prosjeka. Nije to slučaj samo na sjeveroistoku Rusije. Cijela zemlja bilježi pozitivne anomalije u temperaturi, rekao je ravnatelj ruskog meteorološkog zavoda Roman Vilfand. U nekim dijelovima Sibira, jednom od najhladnijih mjesta na svijetu, temperature su 20 stupnjeva više od uobičajenih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!