13:19 / 11.02.2018.

Autor: HRT

Život u limbu američkih 'sanjara'

-

-

Foto: - / -

Prije šest godina sanjari su dobili dozvole za rad i studiranje. U ožujku bi ta prava mogli izgubiti. Mnogi više nemaju snage za život u limbu.
U Sjedinjenim Američkim Državama trenutačno je oko 800 tisuća mladih ilegalnih imigranata koji su u zemlju stigli još kao djeca. Njihov je status tek privremeno riješen, i to samo do početka ožujka. Kongres tako ima tek nekoliko tjedana za postizanje dogovora oko sudbine, kako ih u Americi zovu - sanjara.

Administracija Donalda Trumpa povećala je broj deportacija i izgona. Trump nudi legalan status za milijun i 800 tisuća mladih imigranata. U zamjenu od Kongresa traži 25 milijardi za gradnju zida na granici s Meksikom i ukidanje popularnih imigracijskih programa. No rasprava u Senatu tek treba početi.

Za protivnike programa DACA sanjari su tek ilegalni imigranti koji krše zakon. Za Adrianu Robinson, odvjetnicu koja ih zastupa - oni su klijenti kojima je Amerika jedini pravi dom. Prije šest godina sanjari su dobili dozvole za rad i omogućeno im je studiranje. U ožujku bi ta prava mogli izgubiti. Mnogi više nemaju snage za život u limbu.

Pogledajte priču Branke Slavice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!