23:30 / 19.08.2021.

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Životinje u Južnoj Koreji uskoro bi mogle dobiti pravo na zaštitu

Južna Koreja

Južna Koreja

Foto: Daewoung Kim / Reuters

Južna Koreja tek je prije tri godine zabranila klaonice pasa po kojima je bila u zapadnom svijetu ozloglašena. Zaštita životinja u toj zemlji prema svjetskom indeksu nije na visokoj razini, no stvari se mijenjaju. Uskoro bi tako i Koreja mogla osvježiti svoje zakondavstvo amandmanom prema kojem životinje nisu tek objekti, već imaju status osjetilnih bića i pravo na zaštitu.

Od gotovo 52 milijuna Korejaca njih 10 milijuna ima kućnog ljubimca. Nije tako čudno što je zaštita životinja isplivala kao sve važnija tema u toj zemlji.

- Budući da naši zakoni o zlostavljanju i konzumiranju životinja nisu posve jasni, nadam se da se mogu donijeti zakoni koji imaju veću snagu i određeniji su, poput onih u razvijenim zemljama, rekao je Kim Shin-Uk, vlasnik psa.

Psi su u Južnoj Koreji ljudima sve češće najbolji prijatelji, a ne odrezak. Mijenjaju se navike pa i zakoni, no prema mišljenju mnogih presporo.

- Nadam se da će novo zakonodavstvo uzbuniti ilegalne uzgajivače i tvrtke koje prodaju životinje, kaže Oh Bo-Kyung, vlasnica psa.

- Jedan od najtipičnijih slučajeva zlostavljanja je konzumiranje psećeg mesa i to bi također trebalo zabraniti zakonom, rekla je Cheon Chin-Kyung, predsjednica udruge Korejskih zagovornika prava životinja.

Kako će točno novi zakoni glasiti, znat će se u rujnu, kada prijedlog da životinje imaju status osjetilnih bića, a ne objekta, dođe u parlament.

- Nakon što se zakonom odredi da životinje koje su nekad bile definirane kao vlasništvo, nisu objekti, temeljna ocjena i percepcija promijenit će se u pravnom smislu, kaže Cheoung Jae-Min, savjetnik u koreanskom ministarstvu pravosuđa.

I dok će starije Korejce biti nešto teže odučiti od običaja da jedu pse, a oni upiru prstom u ostatak svijeta da jedu neke druge životinje, vezano uz ovakve slučajeve ne očekuju se dileme.

- Neki ljudi iskaljuju bijes na životinjama. Vlasnik ovog psa izgubio je živce i naredio djeci da ga živog zakopaju. Bio je jedva živ kada smo ga spasili, no muškarac nije kažnjen jer je pas njegovo vlasništvo, kaže Kim Gea-Yeung, voditeljica skloništa za pse i mačke u Anseongu.

Južnu Koreju u svijetu mahom prepoznaju kao tehnološkog diva, a sada bi taj div trebao ljubimcima pokazati i svoje srce.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!