Zlatna povorka faraona

03.04.2021.

23:16

Autor: Zdenka Kardum/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Zlatna povorka faraona

Zlatna povorka faraona

Foto: Mohamed Abd El-Ghany / Reuters

U Kairu je održan pravi spektakl. U "Zlatnoj povorci faraona" mumificirani ostaci 18 drevnih kraljeva i četiriju kraljica prošli su gradskim ulicama na putu do svojeg novog počivališta. Iz muzeja u središtu grada prevezene su u novi Nacionalni muzej egipatske civilizacije na jugu Kaira.

U veličanstvenoj procesiji mumificirani ostaci egipatskih kraljeva i kraljica krenuli su ulicama Kaira na posljednje putovanje iz Egipatskog muzeja prema svojem novom počivalištu. Atraktivnu povorku 22-iju mumija pratile su jake mjere osiguranja. 

- Povorka faraona vrlo je važna za sve Egipćane jer je riječ o ponosu, te razumijevanju i načinu za snažnije bavljenje vlastitom prošlošću, govori Salima Ikram, profesorica na Američkom sveučilištu u Kairu.

Uz veliku pompu kraljevi i kraljice prenosili su se u zlatnim kočijama, svatko u svojoj, kronološkim redom vladanja od dinastijskog vladara Taa Drugog, do Ramzesa Devetog. 

- Radeći to ovako s velikom pompom mumije su došle na svoje. To su egipatski kraljevi, to su faraoni i zaslužuju ovakav način iskazivanja poštovanja, naglašava Khaled el-Enany, egipatski ministar turizma i starina.

„Zlatnu povorku faraona" gledali su ugledni gosti među kojima i predsjednik Al Sisi. On je obišao novi dom drevnih egipatskih vladara - Nacionalni muzej egipatske civilizacije. Snimke večerašnjeg spektakla odaslane su u svijet.    

- Milijuni ljudi koji vole egipatsku civilizaciju diljem svijeta mogu pogledati film o našim drevnim vladarima. Svi ljubitelji egipatske kulturne baštine doći će na svoje posjetom Nacionalnom muzeju egipatske civilizacije, govori Khaled el-Enany.

Mumije su otkrivene potkraj 19. stoljeća nedaleko od Luksora i većina ih je bila izložena u Egipatskom muzeju jedna pokraj druge. No, u novom domu bit će izložene odvojeno svaka pokraj sarkofaga. 

- Poruka je vrlo važna.Povorkom faraona, želimo reći ljudima - Egipat je siguran. Trebamo turiste da se vrate u našu zemlju,istaknuo je Zahi Hawass, egiptolog.

Povorka egipatskih vladara jedan je od nekoliko pokušaja privlačenja turista u Egipat nakon što je turistička industrija zadobila bolan udarac zbog pandemije izazvane koronavirusom, smanjivši broj turista s 13 milijuna u 2019. godini na 3,5 milijuna u prošloj godini.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!