"Zločini u Ukrajini podsjećaju na ratove na zapadnom Balkanu"

10.07.2022.

14:08

Autor: M.Š./Hina/HRT

 Povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici pušteni golubovi mira

Povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici pušteni golubovi mira

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Visoki dužnosnici Europske unije i Ujedinjenih naroda upozorili su u nedjelju kako se genocid u Srebrenici ne smije zaboraviti ni nijekati i da zločini u Ukrajini podsjećaju na zločine počinjene u ratovima na zapadnom Balkanu 1990-ih.

Uoči obilježavanja 27. godišnjice genocida što su ga u srpnju 1995. nad Bošnjacima Srebrenice počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell te povjerenik za politiku susjedstva i proširenje Oliver Varhelyi u zajedničkoj su izjavi rekli kako ratna opasnost koja se ponovno nadvila nad europski kontinent podsjeća na to koliko je važan mir.

- Naša je dužnost više nego ikad prije da se sjećamo genocida u Srebrenici, kao dijela naše zajedničke europske povijesti, naveli su Borrell i Varhelyi.

Istaknuli su kako je ruska agresija na Ukrajinu pokazala da se mir ne može uzeti zdravo za gotovo, a masovna ubijanja i ratni zločini u Ukrajini mučno podsjećaju na sve ono što se zbivalo tijekom ratova na zapadnom Balkanu 90-ih godina prošlog stoljeća.

Dužnosnici EU-a upozoravaju kako su sigurnost i stabilnost Europe i međunarodni poredak duboko poljuljani, pa treba odlučno ustrajati u obrani mira, ljudskog dostojanstva i univerzalnih vrijednosti.

- Europa nije zaboravila što se dogodilo u Srebrenici i našu vlastitu odgovornost što nismo mogli spriječiti i zaustaviti genocid. U Srebrenici je Europa zakazala i mi smo suočeni sa svojom sramotom, napisali su Borrell i Varhelyi.

Dodali su kako u ovim opasnim vremenima žele vidjeti da BiH napreduje u pomirenju, prevladavanju nasljeđa prošlosti i na putu europskih integracija, a njezini politički lideri moraju pretočiti riječi u djela: trebaju izabrati istinu, pravdu i suradnju umjesto straha i mržnje kako bi prevladali tragično nasljeđe prošlosti i izgradili budućnost za sljedeće generacije.

Posebna savjetnica glavnog tajnika UN-a za sprječavanje genocida Alice Wairimu Nderitu doputovala je u Srebrenicu i sudjelovala na konferenciji posvećenoj hrabrosti žena te enklave u ratu.

Kazala je kako je važno odgojiti nove generacije koje ne mrze i ne žele osvetu, ali je istodobno upozorila da je nužno bezuvjetno priznati zločine i tako graditi trajni mir i pomirenje.

- Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) donio je presude o tome da je u Srebrenici počinjen genocid i to se ne smije nijekati, kazala je Nderitu te istaknula kako su neprihvatljive poruke i incidenti kojima se dokazuje da se žrtve ne poštuje.

Gotovo istodobno dok je trajala ta konferencija u zgradi srebreničke općine nije se održala sjednica na kojoj je trebala biti odana počast svim žrtvama rata koje su stradale u tom dijelu BiH.

U pozivu za komemorativnu sjednicu izbjegnuto je spominjanje termina genocid pa bošnjački zastupnici nisu željeli doći.

- Nema smisla dolaziti na sjednicu na kojoj bi se odavala neka počast žrtvama, a odmah nakon toga nijekao genocid, kazao je predstavnik Bošnjaka u općinskom vijeću Alija Tabaković aludirajući na stajališta srpskih zastupnika kao i načelnika općine Mladena Grujičića koji odbijaju prihvatiti sudske presude u kojima je utvrđeno počinjenje genocida 1995.

Grujičić je pak novinarima kazao kako je nedolazak bošnjačkih zastupnika na komemoraciju namjerno izazvan problem koji je, kako tvrdi, nametnula međunarodna zajednica.

- Kada bi se međunarodna zajednica maknula odavde, mi ne bismo imali problema, ustvrdio je Grujičić koji nije želio odgovarati na pitanja novinara o genocidu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!