Znanstvenici pozivaju Australiju da poduzme mjere za zaštitu klime

03.02.2020.

12:01

Autor: I.D./HINA

default error photo
Znanstvenici iz nekoliko zemalja, među kojima i Australije, Njemačke i SAD-a, koji se bave problematikom vezanom uz klimu i požare te meteorologijom pozvali su na hitno djelovanje.
Više od 250 vodećih znanstvenika pozvalo je australsku vladu da poduzme hitne mjere za zaštitu klime, nakon ljeta koje su obilježili razorni požari koje su istraživanja povezala s klimatskim promjenama.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak znanstvenici iz nekoliko zemalja, među kojima i Australije, Njemačke i SAD-a, koji se bave problematikom vezanom uz klimu i požare te meteorologijom, pozvali su na hitno djelovanje kako bi se smanjila australska emisija stakleničkih plinova i konstruktivno surađivalo u globalnim sporazumima radi postizanja uravnotežene emisije do 2050.

- Na mnogo načina ovo je pismo rezultat očaja znanstvenika koji su svjedočili smrtonosnoj sezoni požara, rekla je profesorica Nerilie Abram, klimatska znanstvenica s Australian National Universityja. Dodala je da znanstvenici desetljećima upozoravaju političare da će klimatske promjene u Australiji povećati rizike od požara i ta su upozorenja svejedno ignorirana.

- Australija po stanovniku ima gotovo najveću emisiju stakleničkih plinova na svijetu, kaže.

U pismu se prenose znanstvena istraživanja koja su pokazala različite veze između klimatskih promjena i požara, uključujući raniji početak i dulje sezone požara, smanjivanje količina oborina u hladnijim mjesecima, što tlo čini sušim i pogodnijim za požare, te sve više temperature koje izazivaju isušivanje i tako potiču širenje požara.

Promjene će u budućnosti donijet opasnije požarne sezone s vatrenim olujama i gašenje požara bit će sve teže, kažu znanstvenici, upozoravajući da će toplinski valovi na kopnu i oceanima biti sve dugotrajniji, topliji i češći.

Profesor Jason Sharples sa sveučilišta New South Wales u Canberri, koji proučava požare, kaže da je ovo što se sada događa "opasno i ima visoku cijenu".
- Dok se naša klima brzo mijenja, australska politika prema klimatskim promjenama ne miče se, kaže Sharples.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!