Milanović: Ne bi trebali druge učiti o demokraciji, institucije EU-a nisu demokratske

16.06.2023.

Zadnja izmjena 19:33

Autor: Vibor Vlainić/Dnevnik/T.D./HRT/IMS/Hina

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Drugog dana međunarodne konferencije Prespa forum za dijalog, koja je upravo završila u Sjevernoj Makedoniji, održan je panel o miru, demokraciji, ratu i autokraciji na kojem je sudjelovao i predsjednik Zoran Milanović. Tom je prilikom ponovno naglašeno da zemlje zapadnog Balkana moraju što prije ući u Europsku uniju.Države zapadnog Balkana moraju što prije ući u EU, istaknuto je na međunarodnoj konferenciji, kazao je novinar HTV-a Vibor Vlainić javljajući se iz Sjeverne Makedonije u središnji Dnevnik HTV-a. 

- Međutim, na tom njihovom putu prema Europskoj Uniji pojavio se problem, pojavio se zastoj i zato je hrvatski predsjednik Milanović na jutrošnjem panelu naglasio kako, na primjeru Albanije, da možda nije problem u tim zemljama nego je možda problem u drugoj strani i kriterijima koje je ta druga strana, odnosno Europska Unija, postavila. U tom smislu, crnogorski predsjednik Milatović rekao je da ruska agresija na Ukrajinu apsolutno mora biti poziv na buđenje cijeloj Europskoj Uniji, kaže Vlainić.

Tijekom dana nilo je i puno lateralnih sastanaka, hrvatski predsjednik razgovarao je u sklopu izaslanstva s albanskim predsjednikom, prije toga se nasamo sastao s crnogorskim predsjednikom, kosovskim premijerom, a sve je završio radnim ručkom sa sjevernomakedonskim predsjednikom.

- Ovaj forum u Sjevernoj Makedoniji i dalje ostaje jedna korisna platforma koja okuplja na jednom mjestu veći broj zapadno-balkanskih lidera, ali naravno i ostalih sudionika, istalnio je Vlainić.

Drugog dana međunarodne konferencije Prespa forum za dijalog u Strugi, u Sjevernoj Makedoniji održan je panel o miru, demokraciji, ratu i autokraciji.

- Same institucije Europske unije jedva su demokratske! Europski parlament nije demokratska institucija, ne igra prema standardima nacionalnih parlamenata. Europska komisija nije demokratska institucija, pati od kroničnog nedostatka odgovornosti. I to je činjenica, rekao je Milanović. 

Na pitanje moderatorice o demokratskom nazadovanju na zapadnom Balkanu, Milanović je istaknuo kako ga ne vidi u nijednoj zemlji zapadnog Balkana usprkos raširenoj upotrebi te terminologije, istaknuvši kao primjer da je nakon demokratskih izbora u Crnoj gori promijenjena vlast nakon 30 godina.

- Vučić nije moj najbolji prijatelj, ali nije ni neprijatelj. Svakako smo imali neslaganja i nerazumijevanja, ali on je demokratski izabran, kazao je. Smatra kako frazeologiju o demokratskom nazadovanju ne treba koristiti, kao ni euroskepticizam u pejorativnom smislu jer je skeptičnost zdrava.

Aktualna je bila i tema Kosova nakon što je Srbija uz granicu uhitila tri kosovska policajca. Točno mjesto uhićenja je sporno. Europski povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politku pozvao je na hitan sastanak predsjednika Srbije i premijera Kosova.

- Ovaj posljednji poziv koji je uputio povjerenik Borrel smatram vrlo čudnim. Jer kada sam ja prošlog tjedna predlagao takav susret, visoki povjerenik tražio je da se prvo smiri stanje na terenu. A sad nakon ovog događaja on odjednom traži hitan sastanak. To mi je vrlo čudno, izjavio je Albin Kurti, kosovski premijer. Za sada nije otkrio hoće li doći na sastanak, ali kaže, odluku će objaviti na vrijeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!