"Xi je Macronu i Von der Leyen pokušavao objasniti da ne podržava Putina"

07.04.2023.

19:52

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Zorana Baković

Zorana Baković

Foto: Dnevnik / HRT

Posebna dopisnica slovenskog Dela za Aziju Zorana Baković rekla je večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku, komentirajući posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen Kini, da im je kineski predsjednik Xi Jinping pokušavao objasniti da Kina nije ruski saveznik i da ne podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Baković je rekla da je fokus bio kako obnoviti povjerenje EU-a prema Kini, a i Kine prema EU-u kao skupini zemalja za koju Kina smatra da previše slijedi SAD i američku politiku.


Rekla je da je, iako je kineski predsjednik Xi Jinping pokušavao uvjeriti Macrona da bi gospodarska suradnja u ovome trenutku trebala biti na prvome mjestu, ipak prevladavalo pitanje Rusije i kineskog odnosa prema ruskom predsjedniku Putinu.


- Malo je to bio susret izgubljenih u prijevodu, rekla je Baković.


- Xi Jinping ovoga je puta pokušavao objasniti i predsjednici EK, kao i francuskom predsjedniku, prije svega da on tolikog utjecaja na Putina nema, ali prije svega toga i da Kina nije ruski saveznik i da Kina zapravo nije sretna sa svim ovim što se događa, da Kina ne podržava Putina bez obzira na to što se u jednom dijelu i dalje s njim podudara, a to je da uzrok za sve ovo što se događa velikim dijelom leži i na proširenju NATO-a ka istoku, rekla je Baković.


Smatra da ih Xi nije uspio uvjeriti jer je, kako kaže, Europa uvjerena da širenje NATO-a prema istoku ne ugrožava nikoga.


- A Xija zapravo još puno više ugrožava to što se NATO počeo pojavljivati na Indopacifiku, što su sve češći komentari, sve češća upozorenja koja dolaze od Stoltenberga i ostalih NATO-ovih članica glede problema u Indopacifiku i posebice kineskog odnosa prema Tajvanu, rekla je Baković.


Rekla je da Kina na Tajvanu vjerojatno u ovom trenutku neće vojno intervenirati iz više razloga - Xijev prioritet iznad svega je obnoviti brži i snažniji gospodarski rast, a na Tajvanu su 2024. predsjednički izbori i Kina će sve učiniti kako bi utjecala na to da sljedeći predsjednik bude netko tko je više za status quo i suradnju s Kinom.

Kineski zakon veli da se strateški energent iz jedne zemlje smije uvoziti maksimum 20 posto od ukupnih potreba. Prema tome, nikakvo preveliko oslanjanje na Rusiju nije dolazilo u obzir od početka, a posebice sada Kina niti ne želi dati dojam Putinu da ovisi o toj nafti i plinu

Komentirajući pokušaj pozicioniranja Kine na Bliskom istoku i aktivnu ulogu u smirivanju tenzija između Saudijske Arabije i Irana, Baković je rekla da su interesi Kine tu veliki, ističući da su joj energenti veoma potrebni te da se po zakonu ne smije oslanjati previše na jednu zemlju.


- Kineski zakon veli da se strateški energent iz jedne zemlje smije uvoziti maksimum 20 posto od ukupnih potreba. Prema tome, nikakvo preveliko oslanjanje na Rusiju nije dolazilo u obzir od početka, a posebice sada Kina ni ne želi dati dojam Putinu da ovisi o toj nafti i plinu, rekla je Baković.


Drugi razlog, možda jednako bitan, dodala je, jest uvući te zemlje iz komplicirane i dosta turbulentne regije u multilateralne organizacije i platforme gdje je Kina dominantna - BRICS i Šangajska organizacija za suradnju.


Dodala je da se Kina pokušava nametnuti i onim regijama gdje je Rusija tradicionalno bila dominantna, a to su središnja Azija i sada Iran, privući ih na svoju stranu i osigurati da se Rusija tu nikada ne vrati kao predominantna, a kamoli da sanja o obnovi Sovjetskog Saveza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!