Zračni udari i granatiranja u Kartumu dok traju pregovori suprotstavljenih strana

14.05.2023.

12:47

Autor: HRT/A.V./Hina

Zračni udari i granatiranja u Kartumu dok traju pregovori suprotstavljenih strana

Zračni udari i granatiranja u Kartumu dok traju pregovori suprotstavljenih strana

Foto: VIDEO OBTAINED BY REUTERS / Reuters

Zračni udari i granatiranja u dijelovima glavnog grada Sudana Kartuma ukazuju na to da zaraćene strane još vjerojatno nisu spremne za prekid vatre usprkos pregovorima koji se vode u Saudijskoj Arabiji, piše Reuters.


Kartum te susjedni gradovi Bahri i Omdurman s druge strane dva rukavca Nila glavno su poprište sukoba uz zapadnu pokrajinu Darfur.

Regularna vojska i paravojna formacija Snage za brzu potporu ratuju već mjesec dana.

Bahri je stradao u granatiranju, dok je Omdurman rano u nedjelju pogođen zračnim udarima, prema Reutersovu novinaru i svjedocima.

Televizija Al Arabija piše da se teške borbe vode u središtu Kartuma.

- Jaki zračni udari blizu nas u Salihi zatresli su vrata kuće, kazala je učiteljica u Omdurmanu Salma Jasin.

U borbama je poginulo više stotina ljudi, dok je 200 tisuća Sudanaca izbjeglo u susjedne zemlje, a 700 tisuća ih je raseljeno unutar zemlje.

Sukob je proizveo humanitarnu katastrofu, dok postoji opasnost od uvlačenja drugih država u sukob i destabiliziranja regije.

Broj ubijenih u borbama u petak i subotu u Geneini, glavnom gradu Zapadnog Darfura, dosegnuo je više od 100, uključujući imama stare gradske džamije, navodi se u priopćenju Darfurske odvjetničke komore.

Lokalne skupine za ljudska prava kažu da su za ubojstva, pljačku i palež u Geneini odgovorne Snage za brzu potporu koje odbacuju takve navode.

Sukob je počeo 15. travnja nakon što se urušio plan tranzicije prema demokraciji, koji je podržavala međunarodna zajednica. 

Šef vojske Abdel Fatah Al Burhan i vođa Snaga za brzu potporu Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, podijelili su vlast nakon puča 2021., koji je slijedio nakon ustanka protiv dugogodišnjeg islamističkog autokrata Omara Al Bašira.

Dogovori o primirju više su puta kršeni, ali SAD i Saudijska Arabija posreduju u pregovorima u Džiddi radi osiguravanja trajnog prekida vatre.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!