09:00 / 14.01.2020.

Autor: M.M./Hina

Zrak u Melbourneu zbog požara 'jedan od najzagađenijih' na svijetu

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Građani Melbournea jutros su se probudili, drugi dan zaredom, s "opasnom" kvalitetom zraka, a do popodneva grad je imao najzagađeniji zrak na svijetu,
Kvaliteta zraka u drugom po veličini gradu u Australiji Melbourneu i drugim dijelovima Victorije danas je među najlošijima na svijetu zbog dima od požara na sjeveru i istoku zemlje, rekle su vlasti.

Građani Melbournea jutros su se probudili drugi dan zaredom s "opasnom" kvalitetom zraka, a do popodneva grad je imao najzagađeniji zrak na svijetu, po svjetskoj bazi podataka IQ Air Visual.

Zbog dima odgođene su kvalifikacije za Australian Open i obustavljeni treninzi manje od tjedan dana uoči otvaranja prvoga teniskoga grand slam turnira godine.

Gust pojas dima proteže se od požarom zahvaćenoga East Gippslanda do Geelonga kroz melburnsko gradsko središte i predgrađa.

Građanima je savjetovano da ostanu u svojim domovima.

U utorak ujutro još uvijek je gorjelo 16 požara u Victoriji, no ni jedan od njih nije bio na razini izvanrednog stanja.

Oko 1,4 milijuna hektara zemlje već je izgorjelo u Victoriji i četvero ljudi je poginulo, prema državnoj upravi za požare (CFA).

Kanadski i američki vatrogasci pomažu u viktorijskom planinskom području.
Elitni tim američkih šumskih vatrogasaca priključio se viktorijskim gasiteljima (FFMV) u borbi protiv megapožara.
Chris Hardman, šef FFMV-a, tvitao je da jedna od američkih ekipa ruši stabla koja bi mogla biti opasna kad se zapale.

U New South Walesu još uvijek gori više od 100 požara, no svi osim dva su na najnižoj razini opasnosti.

Prijeko potrebna kiša očekuje se širom države od utorka popodne.

U stotinama požara širom Australije uništeno je više od 11.8 milijuna hektara zemlje te je poginulo najmanje 28 ljudi. U požarima su uginule stotine milijuna životinja.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!