19:10 / 17.09.2021.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Zrakoplov sa 170 ljudi poletio iz Kabula, u njemu i državljani RH

Strani državljani napuštaju Kabul

Strani državljani napuštaju Kabul

Foto: WANA (West Asia News Agency) / REUTERS

Zrakoplov sa 170 putnika među kojima su hrvatski, američki, britanski i njemački građani, poletio je danas iz Kabula za Dohu, rekao je katarski dužnosnik a prenosi agencija Reuters.

Treći čarter let iz Afganistana za Katar od prošlomjesečnog kaotičnog završetka zračnog mosta trebao bi sletjeti u katarski glavni grad navečer, dodao je dužnosnik.

U avionu su i građani Belgije, Nizozemske i Italije, ali katarski dužnosnik nije spomenuo ima li među njima i Afganistanaca.

Putnici su prebačeni na kabulski aerodrom u katarskom konvoju nakon što je ta zaljevska zemlja postigla dogovor o sigurnom prolazu s novim talibanskim vlastima u Afganistanu, pojasnio je katarski dužnosnik. 

U Dohi, putnici će najprije ostati u objektu u kojem se nalaze Afganistanci i druge evakuirane osobe.

Katar se pokazao kao ključni sugovornik između Zapada i talibana. Ta je država blizak američki saveznik i ima najveću američku vojnu bazu na Bliskom istoku. Uz to, Katar je i sjedište talibanskog političkog ureda od 2013.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!