Potpuno zauzimanje Mariupolja ključno je za planove Moskve

06.05.2022.

19:13

Autor: Elizabeta Gojan/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Mariupolj

Mariupolj

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Novi pokušaj, još jedan u nizu, uglavnom neuspješne evakuacije 200 civila, među kojima su i djeca, zarobljenih s ukrajinskim borcima u čeličani Azosvtalj u Mariupolju. Proruske separatističke snage, pojačane tenkovskom i topničkom vatrom ruske vojske ne odustaju od osvajanja Azovstalja.

Mariupolj, strateška luka na Azovskom moru, na jugu, izdržala je najrazorniju opsadu u 10-tjednom ratu, a golema čeličana Azovstalj, još iz sovjetskog doba, posljednji je dio grada u kojem su još uvijek ukrajinski borci. Potpuno zauzimanje Mariupolja ključno je za planove Moskve o odsjecanju Ukrajine od Azovskog mora i stvaranje kopnenog mosta koji povezuje anektirani Krim s Rusijom.

To bi bilo i više od simbolike za Kremlj, napokon dobra vijest za Vladimira Putina, uoči godišnje vojne parade na Dan pobjede nad nacistima, 9. svibnja.

Ruski predsjednik zato sada traži od Kijeva da narede predaju svojim borcima u Azovstalju.

- Mariupolj nikada neće pasti. Ne govorim o herojstvu, borcima, vojsci koju imamo... Nema se što raspasti. Već je sve devastirano. Ne postoji grad. I ostalo je samo to malo trave, ta mala građevina, Azovstalj, čeličana ili ono što je ostalo od nje, govori Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Kremlj se suočava s više izbora. Hoće li sve eskalirati? To bi zahtijevalo masovnu, opću mobilizaciju, a to baš i nije jako popularno u Rusiji.

- Puno je nade da bi Putin i ljudi u Kremlju mogli samo proglasiti pobjedu i nekako sve deeskalirati. Sada znamo da 9. svibnja neće biti taj datum. Rusija će se nastaviti boriti što god se dogodilo u Mariupolju, unatoč žrtvama na ukrajinskoj i ruskoj strani. Dakle, Mariupolj je važan, ali to je samo odskočna daska u široj ofenzivi na Ukrajinu, naglasila je Kataryna Wolczuk, politički ekspert za Rusiju u Chatham Houseu.

Ruski ratni brod Admiral Makarov pogođen je ukrajinskim projektilom Neptun u Crnom moru i teško je oštećen, tvrde izvori iz luke Odese.

U Moskvi još jednom demantiraju mogućnost nuklearnog napada.

- Scenariji moguće ruske upotrebe nuklearnog oružja jasno su navedeni u ruskim doktrinarnim dokumentima. Oni nisu primjenjivi na provedbu zadataka postavljenih u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, rekao je Aleksej Zajcev, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije.

Dokazujući još jednom savezništvo s Moskvom, Peking u Ujedinjenim narodima poziva na pojačane napore za postizanje primirja i smanjenja humanitarne katastrofe rusko-ukrajinskog sukoba.

- Hladni rat je gotov već desetljećima. NATO bi trebao pravedno procijeniti stanje i prilagoditi mu se. Drže se anakrone doktrine sigurnosti, željni provociranja blokovskih sukoba i stvaranja napetosti u Europi, pa čak i azijsko-pacifičkoj regiji i širem svijeta. Takve prakse jednako su štetne za druge koliko i za same počinitelje, te izazivaju čvrsto kinesko protivljenje, naglašava Zhang Jun, stalni predstavnik Narodne Republike Kine u Ujedinjenim narodima.

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je Europsku komisiju za prijetnju jedinstvu Europske unije zbog planiranog naftnog embarga Rusiji.

- Ruska ili bilo koja vrsta nafte, može stići samo naftovodom, kojem je jedan kraj u Rusiji, drugi u Mađarskoj, to je uvjet koji imamo. Ne možemo prihvatiti prijedlog koji to ignorira jer je taj prijedlog u sadašnjem obliku jednak atomskoj bombi bačenoj na mađarsko gospodarstvo, istaknuo je Viktor Orban, premijer Mađarske.

Ustvrdio je kako će njegovoj zemlji biti potrebno 5 godina kako bi, uz ogromna ulaganja u domaće rafinerije i plinovode transformirala trenutačni sustav snabdijevanja koji se s oko 65 posto oslanja na Rusiju.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!